Een blik op 2022

Dat het klimaat verandert, weten we inmiddels wel. De vraag die wij steeds vaker horen is: Hoe zorgen we ervoor dat Amsterdam een fijne, leefbare stad blijft? Nu en in de nabije toekomst? Ook in 2022 gaan wij weer in Amsterdam aan de slag om de kans op overlast en schade door extreme neerslag, hitte, droogte en overstromingen te verkleinen. Samen met jullie.

Heb jij een tuin waar na een bui voor een langere periode veel water blijft staan? Of maak jij in de zomer haast geen gebruik van jouw buitenruimte omdat het er niet uit te houden is? Dan kan de rainproof coach jou helpen. 2022 is het jaar dat rainproof coaches opgeleid worden. Zij gaan jouw helpen om jouw tuin klimaatadaptief in te richten. De pilot start begin dit jaar in Amsterdam Zuid.
Laat vooral weten wat je ervan vindt!

Natuurlijk doet Amsterdam ook weer mee aan het NK Tegelwippen. Jij toch ook? In 2021 zijn er in Amsterdam 170.000 tegels vervangen voor plantjes en ander groen. Daar moeten we in 2022 uiteraard overheen.

In 2022 ligt de focus ook op bedrijventerreinen. Dit zijn (landelijk) bij uitstek gebieden waar veel verharding is. Hoe kunnen we bedrijventerreinen toekomstbestendig inrichten? Wij streven ernaar komend jaar enkele voorbeelden in de praktijk te laten zien. Zie jij als ondernemer dat zitten? Laat het ons weten.

Al ruime tijd ligt de rainproof aanpak niet alleen meer op extreme regen. Ook de klimaatthema’s hitte, droogte en waterveiligheid spelen een grote rol in het weerbaar maken van de stad, met water als gemeenschappelijke deler. Er zijn veel mooie voorbeelden te vinden in onze stad die helpen om onze voeten droog te houden en onze hoofden koel. Verlaagde groenstroken die regenwater tijdelijk kunnen vasthouden. Groene schoolpleinen, rainproof abri’s en zelfs regentonnen op terrassen. Wij gaan zorgen dat hier je hier niet meer zomaar aan voorbij kan lopen door deze voorbeelden duidelijk aan te geven. Denk aan informatiebordjes, fietsroutes en meer. Met deze kennis wordt jouw volgende klimaat pubquiz een appeltje-eitje.