Amsterdam heeft een Groen Klimaatplein in Tuincentrum Osdorp

In Tuincentrum Osdorp is samen met de gemeente Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht een klimaatplein geopend. Het klimaatplein laat veel voorbeelden zien om water op te vangen en hitte te verminderen. Ook geven speciaal opgeleide medewerkers van het tuincentrum advies over de inrichting van tuinen, balkons en daken. Deze water- en klimaatambassadeurs leggen uit welke inrichting toegepast kan worden om heftige regenbuien op te vangen of verkoeling te bieden in droge en hete tijden.

Het klimaat verandert. Hitte, droogte en hoosbuien wisselen elkaar af. Onze leefomgeving moet hierop worden aangepast. De tuin of balkon is ook een plek om wateroverlast te verminderen en verkoeling te zoeken tijdens periodes van extreme hitte. Veel mensen willen meer groen in de tuin. Of denken na over een groen dak of willen water opvangen op hun eigen balkon, maar weten niet hoe ze dit kunnen aanpakken. Voor dat advies en bijbehorende producten is er nu ook het Groen Klimaatplein in Tuincentrum Osdorp.

Droge voeten zijn niet vanzelfsprekend

‘Droge voeten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet’, zegt Peter Smit, lid van dagelijks bestuur waterschap Amstel, Gooi en Vecht. ‘Tuincentra krijgen jaarlijks 60 miljoen bezoekers. Als bezoeker is het dan best lastig te kiezen en te bedenken wat je kunt doen om zelf je tuin en balkon aan te passen op klimaatverandering. Het Groen Klimaatplein biedt hierin oplossing. Het klimaatplein is zo’n 30 m² en staat op een plaats in de winkel waar iedereen langs komt én geeft informatie, producten en handelingsperspectief. Zo kan je laagdrempelig tips en tricks krijgen wat jij kan doen.’

Samenwerking tussen openbare ruimte en privaat terrein

Wethouder Jakob Wedemeijer (Openbare Ruimte en Groen): ‘Amsterdam bestaat voor meer dan de helft uit privaat terrein en we hebben dus iedereen in de stad nodig om ervoor te zorgen dat we de stad zo inrichten dat we regenbuien en periodes van droogte en hitte beter op kunnen vangen. De gemeente en het waterschap doen dat in de openbare ruimte, maar we hebben ook alle Amsterdammers en de Amsterdamse bedrijven nodig. Heel mooi dat we hier samen met Tuincentrum Osdorp optrekken om anderen te inspireren om mee te doen.’

Opening Groen Klimaatplein Tuincentrum Osdorp

Het Groene Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland. Het klimaatplein in Tuincentrum Osdorp is mede tot stand gekomen dankzij Amsterdam Weerproof en waterschap Amstel, Gooi en Vecht.