AT5

In Amsterdam geldt: ‘Elke druppel telt’

Door klimaatverandering komen hevige stortbuien steeds vaker voor. De stad kan veel druppels hebben, maar de zware regenval vorige maand in Limburg zou ook in Amsterdam voor veel schade en wateroverlast zorgen. En dus moet de stad zich wapenen.

AT5 sprak met Maartje Faasse, projectleider waternet over de gevolgen voor Amsterdam. “Het grote verschil is dat Limburg heuvelachtig is. Hier is het relatief vlak. Ja, die hoeveelheid regen kan ook hier vallen. En ook hier stroomt het naar de laagste plekken. Maar dat zijn wel véél lage plekken. En niet één lage plek, zoals een dal. Dus er ontstaat een hele andere vorm van overlast.”

Stresstesten even inzicht

Om meer inzicht te krijgen waar deze kwetsbare plekken zich bevinden is een stresstest uitgevoerd. Zo krijgen we een beter beeld van waar het mis kan gaan, welke aanpassingen er nodig zijn en hoe we ons gezamenlijk daarop kunnen voorbereiden. De interactieve regenwaterknelpuntenkaart is te vinden op de gemeentelijke website Maps Amsterdam: Regenwaterknelpuntenkaart Amsterdam. Naast het bekijken van de knelpunten kun je hier ook informatie vinden over welke maatregelen te nemen zijn in welke gebieden en waar je rekening mee moet houden bij het bedenken van oplossingen.

Bekijk de video en het gehele artikel op AT5.nl.