Amsterdam Rainproof

Amsterdam strijdt weer mee in het NK Tegelwippen 2024

Nog even en het NK Tegelwippen gaat weer van start. Doe je mee? Van 21 maart t/m 31 oktober barst de strijd los rondom het NK Tegelwippen. Dus vanaf de start van de lente tot het eind van het ‘Vergeten Plantseizoen’. Want oktober kan nog optimaal benut worden voor het beplanten van de tuinen.

Tegel(ophaal)service

De gemeente gaat jou ook weer helpen door tegels op te halen bij jou in de straat. Wil jij in jouw tuin tegels vervangen voor groen? Kijk dan wanneer de tegelservice bij jou in de buurt komt. Meld je aan, dan worden de tegels opgehaald. Deze tegels tellen automatisch mee voor het NK Tegelwippen. Vervang jij tegels voor groen én breng je de tegels zelf weg? Verwerk je de tegels in een mooie borderrand of stapel je de tegels op elkaar om meer verticaal groen te creëren? Dan kun je het aantal tegels zelf doorgeven via NK Tegelwippen.

Amsterdam versus Rotterdam

In 2021 was de eerste landelijke editie van het NK Tegelwippen. Zoals een echt NK betaamt zijn er onderlinge wedstrijden, in dit geval tussen gemeentes. Amsterdam en Rotterdam gingen in 2021 de strijd aan. In Amsterdam zijn er dat jaar meer dan 170.000 tegels vervangen voor planten en groen. Gaan we dat dit jaar overtreffen? Zorg vast dat jij én je buren in de aanslag staan, want er is werk aan de winkel!

Waarom wippen we massaal tegels?

Door tegels te vervangen voor planten maken we Amsterdam een stukje groener. En dat is goed. Minder tegels in de stad heeft veel voordelen. Als regenwater op planten en/of grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt wateroverlast te beperken bij extreme regenbuien. Naast minder wateroverlast zijn er nog veel meer voordelen te benoemen: minder hitte, een gezondere bodem, het grondwater wordt aangevuld, geen verdroogde bodem, meer biodiversiteit en een betere luchtkwaliteit. Dus wip mee, en vervang die tegels!