GroeneBuurten

170.000 tegels vervangen voor groen in Amsterdam tijdens NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen 2021 zit erop! 81 gemeenten zijn de strijd aangegaan: welke gemeente verruilt de meeste tegels voor groen? De uitslag is bekend! Amsterdam heeft massaal gewipt en het resultaat van vorig jaar is dik overtroffen, bijna vier keer meer tegels zijn vervangen voor groen! Met 170.245 tegels wint Amsterdam ook de onderlinge derby tegen Rotterdam. Minder tegels en meer groen zorgen voor een fijnere stad, dus dit is een grote winst voor zowel 010 als 020. Elke tegel telt!

Tijdens het Nk Tegelwippen 2021 zijn er ruim 1,5 miljoen tegels gewipt. Amsterdam had hierin een aandeel van 170.000 tegels. Dit betekent dat Amsterdam bijna twee Johan Cruijf Arena’s groener is geworden. Felicitaties voor de winnende gemeenten Rucphen en Den Haag.

Tegelservice

In de maanden april, mei, juni en september heeft de tegelservice tegels gratis opgehaald. Amsterdammers die hun tegels verruilden voor groen konden zich hiervoor aanmelden. Elke maand kwam elk stadsdeel aan de beurt. Extra mooi is dat de opgehaalde tegels voor hergebruik zijn verwerkt. De tegelservice is een voorbeeld van mooie samenwerking en betrokkenheid in de stad. Er zijn rond 70.000 tegels gratis opgehaald in de stadsdelen, een mooi aandeel in het totale resultaat. Meer dan 700 huishoudens hebben gebruik gemaakt van deze tegelservice.

Amsterdam complimenten en bedankt!

Met bloed, zweet en tranen is volop in de tuin of gevel gewerkt, tegels zijn weggebracht naar de afvalpunten, creatief hergebruikt of meegegeven aan de tegelservice. Er is samengewerkt, extra actie ondernomen en hulp geboden door buren onderling of organisaties in de stadsdelen… Kortom zonder al deze inspanningen had Amsterdam niet gewonnen. Een bedankje aan alle tegelwipper uit Amsetrdam is dus gepast: Amsterdam goed gedaan en bedankt, samen hebben we de stad een stukje groener en mooier gemaakt!

Waarom tegels vervangen voor groen

Het klimaat verandert. Het wordt warmer en de regenbuien extremer. Minder tegels en dus meer groen in de stad brengt veel voordelen met zich mee. In een versteende stad blijft het lang(er) warm en kan het regenwater lastig de grond in zakken. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien geeft groen meer ruimte aan flora en fauna in de stad! Ook nu het NK Tegelwippen voor dit jaar voorbij is, blijft het wippen van tegels en het vergroenen van jouw tuin belangrijk voor jou en voor de stad.