Tuin van Jan ©Merlijn Michon
Regenwatervijver met houten loper bij Tuin van Jan Amsterdam Weerproof

Regenwatervijver

Regenwatervijvers verrijken tuinen en openbaar groen. Na een regenbui zijn de vijvers vol, bij langere droogte bijna leeg. Ze zijn goed voor de biodiversiteit, ontlasten het riool, beperken wateroverlast en bieden verkoeling.

In een tuin vergt een goed beplante regenwatervijver relatief weinig onderhoud. Door begroeiing bezinkt verontreiniging, de planten breken de verontreiniging af en nemen het op.

In de openbare ruimte is door zwerfvuil vaak meer onderhoud nodig. Met een circulatiesysteem leid je het water extra langs de begroeide oeverzones, waardoor het nog beter gereinigd wordt. Een zandfilter in de oeverzone zuivert het water voordat het wegzakt. En met een besturingssysteem dat gekoppeld is aan de weersverwachting, voert de vijver alleen water af als het gaat regenen.

Zowel in tuinen als openbaar groen heeft de vijver een overstort nodig, naar een gracht, wadi of – als het niet anders kan – de riolering.

Regenwatervijvers onder gebouwen

Wist je dat onder het hoofdkantoor van Waternet een regenwatervijver is aangelegd? Een vijver onder een gebouw is dus ook een optie.

Ondergrondse opslag

Stedelijke regenwatervijvers kun je goed combineren met een ondergrondse opslag. Natuurlijke vijvers kunnen grotere peilverschillen opvangen door de aanplant van oevervegetatie die zowel tegen droge als natte perioden bestand is.

Aan de slag met een regenwatervijver

Wil je regenwatervijver aanleggen? Dan kun je een specialist inzetten of onderstaand stappenplan volgen.

1. Kies een plek

Kies bij voorkeur een lager gelegen deel in de zon of halfschaduw.

2. Graaf een gat

Regenwatervijvers moeten diep genoeg zijn, bij voorkeur 1,5 meter. Zo overleven waterdieren ook bij vorst en droogte. Met een flauw aflopende oever kunnen dieren erin en eruit kruipen. Dit is ook veiliger voor kinderen.

3. Bedek de bodem met vijverfolie

Wil je vissen en waterplanten in de vijver, dek de bodem dan tot minimaal 0,7 meter af met vijverfolie. Het water zakt weg in de schuine oever.

4. Beplant de oevers

Vanwege de wisselende waterstanden, moeten de oeverplanten geschikt zijn voor zowel natte als droge periodes. Je kunt ook steenachtig materiaal gebruiken, zoals grind.

5. Plaats een vijverpomp, filter, overstort en eventuele extra’s

Voor een goede waterkwaliteit installeer je een vijverpomp en -filter. Met een overstort voer je overtollig water af.

Meer weten?

Kijk voor inspiratie en producten bij de handige links aan de rechterkant.

Regenwatervijvers Schematische doorsnede regenwaterbuffervijver met een laag waterniveau ©atelier GROENBLAUW

 

Regenwatervijvers Schematische doorsnede regenwaterbuffervijver met een hoog waterniveau ©atelier GROENBLAUW