© Merlijn Michon
Greppel bij Science Park UvA Amsterdam Weerproof

Greppels

Geultje graven, plantjes erin en klaar is Kees. Een greppel is gemakkelijk in aanleg, mooi om te zien en bij hevige regen of langdurige droogte behoorlijk effectief.

Greppels passen zowel in groenstroken, parken en bermen als in grotere tuinen. Je kunt ze vullen met grind of beplanten. Bij hevige regen lopen ze vol, bij droogte drogen ze op. Hoe het lang het water blijft staan, is afhankelijk van de bodem. Een kleibodem blijft langer nat dan een bodem van zand of leem.

Ook water uit een regenpijp, rioolbuis of van een verhard deel, kan wegstromen in een greppel.

Greppel
Schematische doorsnede greppel. ©Atelier GROENBLAUW

Voordelen

Beplant is een greppel een aantrekkelijke plek voor diverse dieren en planten. Op nattere greppels komen vooral ongewervelde dieren af zoals slakken, kevers en vlinders. De iets drogere greppels zullen meer zoogdieren aantrekken, zoals bosmuizen en egels. Planten die het goed doen zijn bijvoorbeeld de Siberische lis, Hartlelie en Vrouwenmantel. Deze planten kunnen zowel tegen droge als natte omstandigheden.

Nog een voordeel is dat de planten water verdampen en zo de omgeving verkoelen. En groen warmt minder op dan bijvoorbeeld bestrating.

Onderhoud

Een greppel vergt weinig onderhoud. Het belangrijkste is dat je ophopingen van maaisel, vuil en bladeren afvoert. Zo voorkom je ‘verlanding’. Zo heet het proces waarbij ondiep water in land verandert. Dit komt het vaakst voor bij kleibodems.

 

Greppel Augustenborg
Een greppel in Augustenborg. ©André Vaxelaire