Alles over overstromingsrisico
Stel jouw straat loopt onder water. Is jouw huis dan goed beschermd? Bijna de helft van Amsterdam ligt onder de zeespiegel. Tot nu toe was de stad veilig, maar de druk op dijken en waterkeringen neemt toe. De kans op overstromingen, zoals in Limburg in 2021, wordt groter. Wat zijn de risico’s, hoe beschermen we onze stad en wat kun jij doen?
Nederland heeft veel rivieren en grote delen, waaronder bijna de helft van Amsterdam, liggen onder de zeespiegel. Van oudsher werd ons land beschermd door duinen, dijken, sluizen en dammen.
Maar door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel en valt er vaker extreme neerslag. Hierdoor neemt de kans op overstromingen toe. Vanuit zee, maar vaker ook door hoogwater in de rivieren. Door droogte kunnen dijken bovendien kwetsbaar worden. Doordat de zeespiegel stijgt, kan overtollig water uit de rivieren ook niet altijd zonder problemen worden afgevoerd naar zee.
Wat zijn de gevaren van een overstroming?
Hoe klein de kans ook is, de gevolgen van een overstroming zijn zeer groot. Denk aan enorme schade aan de stad, onbereikbaarheid van (delen van) de stad, ook voor nood- en hulpdiensten, uitval van vitale functies zoals elektriciteit en telecommunicatie. Denk aan de schade die eigen je eigen huis oploopt, want het zal je maar gebeuren.
Het gebeurde de Amsterdamse Marleen Doodkorte. In de zomer van 2014 gutste het regenwater tot twee keer toe haar woning in. De uiteindelijke schade bedroeg 15.000 euro. In overleg met GHV Bouw maakte ze haar woning regenbestendig. Lees Marleens verhaal.
Wat betekent overstromingsrisico voor jou?
Er gebeurt al veel om overstromingen te voorkomen. Maar wanneer hoogwater ons tóch verrast, is het belangrijk dat je voorbereid bent en weet hoe je droge voeten houdt. Plaats stopcontacten bij voorkeur hoog. Zorg voor een noodpakket in huis. En check in ieder geval via overstroomik.nl hoe hoog het water bij jou kan komen, en waar in nood hoge plekken in jouw huis, gebouw of omgeving zijn.
Ook bedrijven kunnen zich voorbereiden om de schade door een overstroming te beperken, voor je eigen bedrijf of gezamenlijk met andere ondernemers. Denk aan het ophogen van je terrein, een noodaggregaat en kostbare apparatuur op een hoge verdieping of het opstellen van een evacuatieplan. Er zijn veel mogelijkheden om de schade te beperken mócht het een keer mis gaan.
Hoe helpt Weerproof hierbij?
Mocht er een overstroming plaatsvinden, dan moeten we zorgen dat de gevolgen zo klein mogelijk zijn. Dit gebeurt door dijken en door de stad slim in te richten en crisisplannen te maken. Weerproof helpt daarbij en biedt jou als bewoner tips en kennis om je voor te bereiden op een eventuele overstroming. Ook heeft Weerproof tips voor professionals en bedrijven. We nodigen je uit om je aan te sluiten bij ons netwerk van organisaties, ondernemers, ambtenaren en bewoners die ook bezig zijn met klimaatadaptatie. Samen leren we van gezamenlijke uitdagingen en oplossingen.
Hoe kwetsbaar is Amsterdam bij overstromingen?
De thematische studie waterveiligheid Amsterdam toont ons met kaarten en uitleg: hoe kwetsbaar Amsterdam is voor overstromingen door een dijkdoorbraak; wat we kunnen doen om de gevolgen van hoog water te beperken in termen van schade en slachtoffers; en hoe we de hersteltijd na een overstroming kunnen verkorten.
De studie bestaat uit twee delen:
Deel 1 is gericht op gevolgbeperking in de ruimtelijke ontwikkeling en gebiedsontwikkeling, én bevat een toolbox met mogelijke maatregelen.
Deel 2 gaat over kansen voor gevolgbeperking voor de bestaande stad.
Wat is het ‘Basisveiligheidniveau Klimaatbestendige nieuwbouw’?
In de Metropoolregio Amsterdam is een grote productie van nieuwbouwwoningen voorzien: in 325.000 tot 2050 waarvan de eerstkomende jaren al zo’n 175.000. De opgave is deze nieuwbouwlocaties zo te realiseren dat zij voorbereid zijn op de steeds extremere weersomstandigheden ten gevolge van klimaatverandering. Om richting te geven aan deze opgave is een Basisveiligheidsniveau voor klimaatbestendige nieuwbouw opgesteld voor de Metropoolregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland.
Het basisveiligheidsniveau bestaat uit uitgangspunten en doelvoorschriften voor nieuwbouw (gebiedsontwikkeling) op de thema’s wateroverlast, droogte, hitte, overstromingen en natuurinclusief bouwen.