Rem van den Bosch
Fototentoonstelling: Here Comes The Flood Amsterdam Weerproof

Fototentoon­stelling: Here Comes The Flood

Met Here Comes The Flood laat fotograaf Rem van den Bosch op schilderachtige wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen, als stille boodschappers van het water, tonen de hoogte van het water bij een overstroming.

De gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht brengen de fototentoonstelling Here comes The Flood, van kunstenaar Rem van den Bosch voor een half jaar naar Amsterdam. Van den Bosch laat in zijn werk op schilderachtige wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen, als stille boodschappers van het water, tonen de hoogte van het water bij een overstroming. Here Comes The Flood is vanaf 1 februari 2022 een half jaar gratis te bewonderen op drie verschillende locaties in de stad. Te beginnen in het Oosterpark, waar de tentoonstelling wordt geopend door wethouder Jakob Wedemeijer en waterschapsbestuurder Peter Smit.

Waterschapsbestuurder Peter Smit: “Droge voeten en schoon water. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het waterschap en de gemeente werken er elke dag hard aan om ervoor te zorgen dat iedereen hier veilig en fijn kan leven. Zo versterken we de dijken en nemen we maatregelen die nodig zijn vanwege het veranderende weer. Hitte, langere perioden van droogte en hoosbuien stellen ons voor extra uitdagingen. Juist daarom is het belangrijk om daar – met behulp van deze prachtige expositie – aandacht voor te vragen. Maar vooral om erover in gesprek te gaan met inwoners en er samen voor te zorgen dat we ook in de toekomst op een prettige manier kunnen blijven leven in deze mooie en waterrijke omgeving.”

Met zijn fototentoonstelling laat Van den Bosch op artistieke wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen tonen, als stille boodschappers van het water, de hoogte van het water bij een overstroming. Door het hele land fotografeerde hij op herkenbare plekken, die ofwel kwetsbaar, of juist een aanjager zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Voor de tentoonstelling in Amsterdam fotografeerde Van den Bosch ook op plekken in de hoofdstad zoals in de Watergraafsmeer en het Vondelpark.

“Zonder dijken, duinen, gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig en sommige delen zelfs permanent onder water staan. Lang niet iedereen beseft dat. Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, wordt wonen in laaggelegen gebieden een steeds grotere uitdaging. Met mijn nieuwe fototentoonstelling wil ik de realiteit van een stijgende zeespiegel op een toegankelijke manier presenteren, om zo de dialoog hierover aan te wakkeren.”
Rem van den Bosch