ROEF
Festival: ROEF 2022 Amsterdam Weerproof

Festival: ROEF 2022

ROEF is weer terug! Op zaterdag 3 september 2022 kun je tijdens ROEF mee op expeditie langs de zes tofste daken van Amsterdam Centrum en Oost. Met een ROEF expeditie ticket ben je vrij om te hoppen van dak naar dak. Op elk dak is een hoogstaand programma: van live muziek en karaoke tot een silent disco en hottubs. Tussendoor vind je inspiratie in spoken word, een duurzame pubquiz, tastings en meer. En dan hebben we het nog niet eens over de relaxte sfeer en mooie uitzichten. Er is geen vaste route, dus je kunt zelf je eigen route uitstippelen. Het is handig om op de fiets te komen, maar lopend kom je ook een heel eind.

Over de locaties

Er zijn zes locaties tijdens ROEF. Zo kun je bij Zoku op de bovenste verdieping van het pand de welbekende kas vol planten vinden met aan beide zijden groene dakterrassen. Bij Zoku kun je drie mini-tastings proeven en kun je luisteren naar de wereldse en diverse stijl live muziek van Krusty Fondant uit Lissabon.

Bij Capital C is een creatieve hub met een imposante lichtkoepel als dak. Deze koepel is niet alleen prachtig, maar heeft ook geïntegreerde zonnecellen die energie opwekken en het zorgt het hele jaar door voor de perfecte temperatuur. Het groene dak ernaast fungeert als een regenwaterbuffer en verhoogt de biodiversiteit, filtert fijnstof uit de lucht en houdt CO2 vast. Bij Capital C worden een terugblik op het Dakseizoen van 2022 en een vooruitblik op het jaar 2025 georganiseerd. Verder is er een sessie over het European Creative Rooftop Network (ROEF is hiervan mede-initiatiefnemer), een laagdrempelige wetenschappelijk pubquiz (mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van Amsterdam) en Braziliaanse live muziek van Roda Da Holanda.

Bovenop het immer bruisende Volkshotel staan er hottubs en sauna’s voor je klaar. Meestal zijn ze alleen binnen handbereik van hotelgasten en broedplaats geluksvogels, maar nu ook voor iedereen tijdens ROEF. Met lekker uitzicht, bar en een kleedkamer. Dus vergeet je zwemkleding niet! Daarnaast kun je vanuit de hottubs of vanaf de bar een groep dichters aanschouwen die in gesprek gaan over hun blik op de stad.

Bij The Student Hotel mag je stijgen tot de 13e(!) verdieping, waar bij de co-working ruimte een balkon (bijna) helemaal rondom de verdieping loopt. Laat je hier verrassen, overtuigen en meevoeren door de extravagante Erin Tasmania en Dynno Dada. Zing daarnaast de sterren van de hemel of schreeuw de longen uit je lijf in de pop-up karaokebar.

GAPP is de groene biertuin op het dak van Hotel Casa, vlakbij het Amstelstation en de Ringdijk. Hoog boven de bruisende stad heb je écht een prachtig uitzicht, aangevuld door een bierkaart waar je U tegen zegt. Het begin van de avond staat hier in het teken van de fascinerende wereld van microben in ons eigen lichaam. Moritz, oprichter van Sauercrowd (hét merk voor gefermenteerde producten), geeft een workshop fermenteren. Waarom fermenteren? Het is lekker, gezond en zorgt ervoor dat je groentes extra lang kunt bewaren. Ook is er live muziek van Shaggy Greys (and friends), die hij zelf omschrijft als een ‘high energy mix of folk-rock-reggae, with a touch of soul and lots of groove’.

De laatste maar zeker niet de minste locatie is Spaces. Dat Spaces (co)working op niveau aanbiedt is wel bekend, maar wist je dat er op het pand vlakbij de Amstel een dakterras op je wacht? Loop via het lichte atrium (hoi, dak met zonnepanelen!) naar de liften en stijg op. Het grote dakterras van Spaces is de perfecte plek om los te gaan, daarom kun je hier ook dansen bij de silent disco.

Praktische informatie

Wanneer: zaterdag 3 september 2022 van 17:00 tot 23:00 uur.
Waar: Bij verschillende daken in Centrum en Oost: Zoku, Capital C, Volkshotel Badplaats, The Student Hotel (City), GAPP en Spaces Amstel.
Kaartjes: kosten €16.25 en koop je hier.
Meer informatie: kijk op de website van ROEF.

GEEN DAK ONBENUT

Benutte daken bieden kansen bij klimaatadaptatie, duurzame energiebehoefte én drukte in de stad. Groene daken dragen zelfs bij aan behoud en herstel van biodiversiteit, betere luchtkwaliteit, isolatie, hittebestendigheid, geluidsdemping en uiteraard regenopvang!

Ook kan het dak als fungeren als de uitgelezen plek voor ontspanning: dakparken, groene terrassen, openbare voedseltuinen en andere publieke ruimte. Kom ook en laat je inspireren!