Week van Ons Water 2023

Event: Week van Ons Water – voorjaar 2023

De voorjaarseditie van de Week van Ons Water vindt plaats van maandag 1 mei tot en met zondag 14 mei 2023. Tijdens de Week van Ons Water worden er door heel Nederland allerlei leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd. Van rondleidingen en open dagen op locaties die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, tot aan allerlei mooie wandel-, boot of fietstochten en spannende excursies.

Binnenkort zal het complete programma voor de komende Week van Ons Water te vinden zijn via de agenda van Ons Water. Houd dus die pagina goed in de gaten voor alle nieuwe uitjes en evenementen.

Over Ons Water

Ons Water wil Nederlanders bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. We zullen de komende jaren meer moeten doen en meer moeten investeren om Nederland te beschermen tegen water. Maar ook om te kunnen blijven genieten van water. En om onze watervoorraad op orde te houden.

Het lijkt heel gewoon dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. Dat we allemaal veilig zijn achter onze dijken en duinen. We hebben het ook goed geregeld. Maar het is nooit af, en het is niet vanzelfsprekend.

Op de website van Ons Water vind je voorbeelden van hoe we in Nederland aan schoon en veilig water werken. En wat je zelf kunt doen. Zoals tips voor waterbelevenissen en bijzondere waterverhalen van mensen die in hun dagelijkse leven met water bezig zijn. De website wordt steeds aangevuld. Kijk dus regelmatig weer eens bij Ons Water!

Met de activiteiten en werkzaamheden van Ons Water dragen ze bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). In 2015 spraken de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN) af om aan deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen te werken. Zo willen we van de wereld een betere plek maken in 2030. Er zijn veel verschillende doelen. Ze gaan over het bestrijden van armoede, het streven naar gendergelijkheid en het verbeteren van kwaliteitsonderwijs. Maar ook over duurzaam beheer van water en sanitaire voorzieningen voor iedereen (SDG 6), zorg voor het leven in water (SDG 14) en samenwerking om de doelstellingen te bereiken (SDG 17). Aan deze laatste drie doelen draagt Ons Water bij.

Ons Water is een samenwerkingsverband van: waterschappen, waterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeentes, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Unie van Waterschappen, Vewin (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland), VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en IPO (Interprovinciaal Overleg).