WeMakeThe.City Green
Event: Open Groen Dag 2022 Amsterdam Weerproof

Event: Open Groen Dag 2022

De lente is van start, de stad gaat weer bloeien. Op zondag 19 juni zet WeMakeThe.City Green allerlei groene plekken in Amsterdam en Almere in het zonnetje. In samenwerking met veel initiatiefnemers, organisaties en bewoners openen tientallen groene locaties hun deuren voor jou. Op deze eerste Open Groen Dag kun je langs volks- en moestuinen, voedselbossen, natuureducatiecentra, lokale boeren, stadsparken en kinderboerderijen. Een dag om er met familie en vrienden op uit te trekken om natuur in de buurt te ontdekken. Het groen is namelijk prachtig op slechts enkele kilometers van de dagelijkse stadsdrukte. In de steden en het ommeland zijn er fiets- en wandeltochten, excursies, workshops, lezingen, filmvertoningen, proeverijen en kinderactiviteiten. Bij plekken als de Fruittuinen van West, Stadsboerderij Osdorp, Het Woeste Westen, Tolhuistuin, Voedselbos Zuidoost, De Tuin van Bret en een groot aantal volkstuinen in Amsterdam. Er zijn meer dan 40 locaties, dus er is genoeg te doen! Hieronder lichten we er drie uit, waarbij we zelf ook aanwezig zullen zijn bij het Plukbos. Zien we je daar op 19 juni? Laat je op de Open Groen Dag inspireren om ook zelf je buurt groener te maken!

Plukbos

Hoe laat: 11.30 – 17.00 uur
Waar: Jacob Burggraafstraat, Amsterdam
Bereikbaarheid: Met de fiets, lopend en met openbaar vervoer goed te bereiken.
Voor wie: voor jong en oud, en voor mensen met en zonder groene vingers.

Het Plukbos ligt op Wittenburg als onderdeel van de groene loper van Amsterdam Centrum. Een uniek plekje grond waar er wordt getuinierd in stilte en met elkaar verbinden door de verwondering van de natuur. Op zondag 19 juni zijn er heel veel verschillende activiteiten op deze plek. Een markt rond de Oosterkerk, aan de slag in de Moestuin én de presentatie van de Drijvende tuinen. Rainproof zal met de Rainbar bij de markt rond de Oosterkerk staan. Kom je ook een kijkje nemen?

Rainbar

De Rainbar waarmee we bij de Oosterkerk naast het Plukbos zullen staan tijdens de Open Groen Dag.

Een overzicht van een aantal activiteiten bij het Plukbos:
– Presentatie van de drijvende tuinen Wittenburgervaart
– Markt rond Oosterkerk (met de Rainbar van Rainproof!)
– Stellingkast maken voor kiembakken
– Framboos snoeien

Je kunt hier tuinieren tot je erbij neervalt!

Kijk voor meer informatie hier of voor het volledig programma op deze pagina van het Plukbos.

Het Natuurtalent

Hoe laat: de hele dag
Waar: de Natuurtalent Tuin bevindt zich op het terrein van MijnStadstuin tegenover de Pluktuin van West. De locatie is de Nico Broekhuysenweg tussen Amsterdam en Halfweg.

De Natuurtalent Tuin heeft als doel mensen te inspireren tot het aanleggen van tuinen die behalve voor mensen ook een habitat vormen voor vogels, kleine zoogdieren, amfibieën en insecten. De tuin is aangelegd volgens een concept waarbij natuurlijke systemen worden nagebootst zodat een natuurgebiedje ontstaat dat barst van het leven. Tuinontwerper Inge Slothouber ontvangt je graag en geeft de hele dag door rondleidingen aan bezoekers.

Klik hier voor meer informatie.

Het Eetbare Plantsoen

Hoe laat: 11.15 – 15.00 uur
Waar: De tuinen van HEP (Het Eetbare Plantsoen) liggen op het Nicolaas Beetsplantsoen in de Borgerbuurt. Het adres is Nicolaas Beetsplantsoen 1, tussen de Van Lennepkade en basisschool De Kinkerhoek. Het is openbare ruimte, dus niet te missen.
Bereikbaarheid: Tram 3 Bilderdijkstraat/Kinkerstraat en verder lopen (Tram 7 en 17 rijden tijdelijk niet door de Kinkerstraat). Kom het liefst met de fiets. I.v.m. parkeren liever niet per auto. De tuinen zijn goed te bezoeken voor mensen in een rolstoel.

Tijdens de Open Groen Dag zijn er ruik-, proef- en voelrondleidingen in de moestuin en de fruit-/kruidentuin van Het Eetbare Plantsoen. Bezoekers kunnen o.l.v. een kunstdocent tekenen in de tuinen. In de Groenkiosk hangt een foto-portrettententoonstelling van de tuinders met tekstjes over de tuinen. En natuurlijk kunnen de bezoekers zelf aan de slag in de tuin!

Bij heel slecht weer (veel regen) gaat alleen de mini-tentoonstelling in de Kiosk door. Kijk hier voor meer informatie over deze locatie.

Nieuwsgierig naar de rest van het programma?

Kijk voor een overzicht van het programma en alle andere locaties in Amsterdam op deze pagina.

Over WeMakeThe.City Green

WeMakeThe.City is het festival dat stad en ommeland beter maakt. In 2018 en 2019 met grote manifestaties in Amsterdam en de metropoolregio, nu in 2021 en 2022 met een langlopend programma WeMakeThe.City Green in het kader van Floriade Amsterdam – Almere 2022. Ruim een jaar lang in Almere, Amsterdam en op andere plekken in de regio; in de provincies Flevoland en Noord-Holland. Met lezingen, talkshows, workshops, expedities, exposities, filmvertoningen en veel storytelling voor een breed publiek. WeMakeThe.City is een initiatief van Gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam Economic Board, Amsterdam Smart City, AMS, Hogeschool van Amsterdam en Waag naar aanleiding van het door de stad Amsterdam in 2016 in Brussel winnen van de iCapital Award (Innovatiehoofdstad van Europa). WeMakeThe.City Green wordt gerealiseerd door Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) en Avanti (Almere) op initiatief van de gemeentes Almere en Amsterdam, met het accent op het thema: The Voice of Urban Nature.

De grootste uitdaging in de komende decennia is om de dichtbebouwde en drukke stad te vergroenen en meer duurzaam, klimaatadaptief, circulair, energieneutraal en gezond te maken voor iedereen. Het programma en het online platform WeMakeThe.City Green is gericht op het concrete handelingsperspectief, op het zelf doen. Hoe kan jij (en jouw buurt, bedrijf, organisatie, instelling of vereniging) bijdragen aan de groene stad van de toekomst? Ervaringsdeskundigen geven workshops over het hoe en wat. En met expedities, tours en rondleidingen laten ze zien dat het niet alleen anders en beter kan, maar ook over dat het al gebeurt. Op het gebied van bouwen met hout, gerecycelde of biobased materialen, zoals dat al in Almere en Amsterdam plaatsvindt. Of lokale regenopvang en waterberging, biovergisters die groen gas voor de buurt opleveren en initiatieven die bijen, vogels en vlinders terugbrengen in het straatbeeld.

En WeMakeTheCity Green laat zien wat er in onze eigen steden, maar ook in andere Nederlandse, Europese en internationale steden al gebeurt op het gebied van ‘green placemaking’, stadslandbouw, groene balkons en tuinen, tegels eruit-groen erin, voedselbossen, school- en volkstuinen, groene gebouwen en -gevels, groene daken en de natuur weer terug in de stad brengen. En op regio-niveau met onder andere de Stelling van Amsterdam, waterprogramma’s, de groene scheggen en stadsparken. Ze verbinden daarbij het super lokale, het regionale, het nationale en het mondiale met elkaar.