Aedes
Event: Huurders op groen (Groene Huisvesters) Amsterdam Weerproof

Event: Huurders op groen (Groene Huisvesters)

Groene Huisvesters zet zich in om de verduurzaming van bestaande woningbouw te versnellen. Speciaal voor experts bij woningbouwcorporaties bieden zij verschillende sessies aan vanuit de Groene Huisvesters Academie. Één daarvan is deze sessie over huurders op groen. Groene Huisvesters en vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (vereniging GDO), netwerk van Natuur- duurzaamheidscentra (NME-centra), zijn partners in de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Van een cursus tuinieren, excursies naar groene voorbeelden in de buurt tot het samenwerken aan natuurbewuste bewoners. Samenwerking tussen corporaties en huurdersorganisatie is nodig om goede afspraken te maken. Neem jouw eigen huurdersorganisatie mee naar deze sessie en leer van de praktijk!

Over de sessie

Groene Huisvesters, vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (vereniging GDO) en netwerk van Natuur- en duurzaamheidscentra (NME-centra) zijn partners in de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Zij werken samen aan ‘Huurders op groen’ om corporaties en bewoners te bereiken. De NME-centra verspreid over Nederland openen graag de deuren voor corporaties voor kennismaking en om afspraken te maken over samenwerken in de eigen regio. Zij laten de lokalen kansen zien en brengen graag hun werkzaamheden met bewoners onder de aandacht. Van een cursus tuinieren en excursies naar groene voorbeelden in de buurt, tot het samenwerken aan natuurbewuste bewoners.

Tijdens deze sessie zullen meerdere sprekers zijn. René Munsters (programmamanager duurzame ontwikkeling bij vereniging GDO) gaat in op de NME-netwerken en hoe deze corporaties kunnen helpen om huurders te bereiken en te inspireren om groener te leven. Bart Temme (kwartiermaker bij ZOwonen) gaat in op de Zuidkamer, een samenwerkingsproject tussen ZOwonen, CNME De Rollen en andere partijen in de wijk Geleen Zuid. Tijdens de herstructurering van deze wijk worden fysieke, sociale en duurzaamheidsambities in samenhang opgepakt. Daarnaast vertelt Séverine Louf van CNME De Rollen over haar rol bij de Zuidkamer. Zo bezoekt ze bewoners van de wijk in en rondom de flats met een handkar. Niet alleen vergroening van tuinen, maar ook groen als verbinder in de buurt staat centraal! Zij werkt aan community building met groen. Het motto is ‘Samen zelf doen met groen’: doordat bewoners samen aan de slag gaan met gemeenschappelijk groen, ontwikkelt de bewoner zich, maar ook de gemeenschap. Juist in de corporatiebuurten vind je gestapelde bouw en versteende tuinen, en zijn leefbaarheid en positieve gezondheid thema’s van aandacht. ‘De tuin’ kunnen we breder interpreteren: de openbare ruimte als onze gemeenschappelijke tuin. Het doel is om de bewoners te infomeren en in gesprek te gaan over de natuur, het milieu en The Global Goals (de Sustainable Development Goals).

In de middag brengen wij een bezoek aan NME-centra. Elke corporatie leiden wij naar het centrum in de buurt voor een kennismaking en om afspraken over samenwerking te maken. Uiteraard worden de Corona-regels opgevolgd. Daarom ontvangen de deelnemers die zich hebben opgegeven voor de ochtendsessie in de week voorafgaand aan deze sessie informatie over het middagprogramma.

Praktische informatie

Wanneer: Woensdag 5 oktober 2022
Hoe laat: 10:00 tot 11:30 uur
Locatie: volgt nog.
Aanmelden: kan via deze pagina.

Groene Huisvesters

Groene Huisvesters is een samenwerking tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Woonbond en Aedes. Zij werken samen aan het oplossen van knelpunten, het benutten van kansen en het beleid voor een duurzame woningvoorraad, betaalbare woonlasten, veilig en comfortabel wonen. Dankzij een bijdrage van de deelnemende corporaties aan Groene Huisvesters, Aedes en RVO.nl bieden zij voor alle experts van corporaties gratis activiteiten aan in de Groene Huisvesters Academie.