Rijksmuseum
Event: Groen in het Rijksmuseum Amsterdam Weerproof

Event: Groen in het Rijksmuseum

Een gezonde leefomgeving in een duurzame wereld. Wie wil dat niet? Vooral in steden vindt een grootschalige vergroening plaats om de omgeving leefbaar te houden. Maar wie gaat al dit groen onderhouden, en op welke manier?

Onmisbare kennis

Tijdens deze dag nemen we de hovenier anno 2022 onder de loep. Zo zijn schoffelen en standaard bemesting niet meer van deze tijd. Kennis en overdracht over beplanting zijn nu belangrijker: het begrijpen en begeleiden, kennis over bodemleven en biodiversiteit. Hoveniers met deze kennis zijn hard nodig, maar gek genoeg zijn er steeds minder jongeren die voor het groene ambacht kiezen. De urgentie is dus hoog.

Inhoud van deze dag

We beginnen deze duurzame dag in het atrium. Daar vertellen inspirerende sprekers de geschiedenis van het hoveniersvak en geven inzicht in onze relatie ten opzichte van groen in de stad. In de middag duiken we de Rijksmuseumtuinen in. Daar zijn korte lezingen van experts en leer je meer over bodemleven, hoe je een heester snoeit en het beheer van zeldzame planten. In het museum kan je ook de tentoonstelling ‘Onderkruipsels’ (over allerlei kleine krioelende bodembeestjes) bezoeken.

Sprekers

  • Erik de Jong, Emeritus hoogleraar Cultuur Landschap en Natuur – De hovenier: zorgen voor een levende wereld
  • Norbert Peeters, botanisch filosoof, universiteit Leiden– over plantblindheid
  • Jan de Hond, conservator Rijksmuseum
  • Sanne Horn, beplantingsontwerper tuin Rijksmuseum

Praktische informatie

Wanneer: maandag 10 oktober 12:30-18:00 uur
Locatie: Rijksmuseum
Voor wie: Iedereen die geïnteresseerd is in het hoveniersvak (studenten en liefhebbers)
Kosten: Gratis!
Meer informatie en aanmelden: via deze link.