Fietsexcursie Water in Noord Amsterdam Weerproof

Event: Fiets-excursie “Water in Noord”

Deze fiets-excursie is volgeboekt!

Houd onze agenda in de gaten en fiets de volgende keer mee.

 

Klimaatadaptieve maatregelen in de wijk

Meer groen in de wijk is nodig om goed om te gaan met het veranderende klimaat. Na de hevige regenbui van een paar weken terug was het goed te zien in Amsterdam Noord. Voortuinen staan onder water, kelders lopen vol water en op de straat staan grote plassen. We hebben te maken met meer water tijdens regenbuien. Het klimaat is aan het veranderen. Vorig jaar was het voorjaar juist heel droog. En in de zomer kon het heel heet worden. Meer groen in de wijk helpt om beter om te gaan met deze veranderingen. In de afgelopen tijd zijn diverse plekken groener gemaakt. Juist op plekken waar het veranderende klimaat problemen geeft.

Fietstour

Op donderdag avond 31 augustus fiets je onder begeleiding van professionals langs markante plekken die het water beheren. We leren hoe dit is ontstaan en welke keuzes zijn gemaakt. Daarnaast horen we welke maatregelen genomen moeten worden nu het klimaat verandert. Vanuit dit grote verhaal van water in Noord kijken we ook hoe we hiermee kunnen omgaan in onze eigen (buurt-)tuin. Welke maatregelen kunnen we nemen om water op te slaan of juist af te laten vloeien?

Fiets mee en ontdek welke maatregelen al zijn toegepast!

Praktische informatie
Fiets mee en ontdek alles over onze relatie met het water in Noord!

  • Datum: donderdag 31 augustus
  • Verzamelen: 18:45 uur bij Concertgemaal
  • Presentatie in Concertgemaal 19.00-19:15 uur
  • Fietstour: 19.15 – 21.00 uur
  • Borrel: 21:00 uur bij De Ceuvel
  • De aanmeldingen zitten vol
  • Verzamelplek: Concertgemaal – Landsmeerderdijk 213
  • Neem je eigen fiets mee!
  • Vragen: peter@groeizaamprojecten.nl

Maak bij de aanmelding een keuze uit een onderstaande route (geen garantie):

? Fietsroute 1: Govert ter Mors | Gemeente Amsterdam
De fietstour met Govert gaat vanaf het Concertgemaal naar Tuindorp Oostzaan. Een wijk die laag ligt, waar de bodem daalt en waar veel historie ligt. Vanaf Tuindorp Oostzaan fietst u naar Buiksloterham. Een wijk in opbouw.
Govert laat ons zien hoe het vroeger ging en wat we hebben geleerd bij het opbouwen van nieuwe wijken. Daarnaast verteld hij wat ons te doen staat bij grote wateroverlast van hevige regenbuien.

? Fietsroute 2: Maarten Ouboter, Virgil van den Brink en Johan van Tinteren | Waternet, Waterschap AGV
Maarten, Virgil en Johan nemen ons meer op een ontdekkingstocht langs de dijken, keringen en pompen in Amsterdam Noord. Vanaf het Concertgemaal fietst u naar de Nieuwendammerdijk. En via het Vliegenbos naar Polder Bernard waar een gemaal en inlaat is.

? Fietsroute 3: Tom van Dalen en Wout Veelenturf | Rijkswaterstaat
Met Tom en Wout fiets je richting het Noordzeekanaal. Hier hoor je alles over het Oerij. Daarnaast hoor je alles over het water afvoeren naar de zee. En welke rol Rijkswaterstaat daar heeft.

? Fietsroute 4: Bart Stuart | Amsterdam Noord Groen Stad Aan het Water (ANGSAW)
Ontdek met Bart de veranderende relatie van de stad met het water en fiets langs de Noordelijke IJ Oever. Vroeger was onze oever een industrie gebied, met water gerelateerde bedrijvigheid.Langzaam verandert de oever van kleur en wordt deze meer publiek. Hoe ziet dat proces eruit? Is er een ecologische visie op de oever? En op welke plekken zie je de geschiedenis en waar kijken we in de toekomst?

? Fietsroute 5: Niel de Jong en Denise Winters | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Samen met Niel en Denise fiets je door het gebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Je hoort over de relatie tussen het landelijk gebied en stad als het gaat om water. Daarnaast worden de uitdagingen van het veenweidegebied benoemd als ook innovatie oplossingen om duurzaam met het veen om te gaan. Ook hoor je meer over de mogelijkheden die warmte vanuit water biedt voor de energietransitie.

Deze excursie is een samenwerking van Amsterdam Rainproof en Netwerk de Groene Noordmakers.