Groene Hub
Event: Afkoelevent 2022 Amsterdam Weerproof

Event: Afkoelevent 2022

Wat is het warm! Als de zoveelste hittegolf weer in ons land is, vraag je je vast af: “hoe kan ik nu het beste afkoelen?”. Om je te helpen bij die vraag heeft de Groene Hub daarom op zaterdag 27 augustus 2022 een Afkoelevent georganiseerd. Met allerlei activiteiten, workshops en een afkoelmarkt kunnen bewoners in Zuidoost (specifiek Holendrecht en Gaasperdam) meer te weten komen over hoe ze hun leefomgeving en zichzelf kunnen afkoelen. Het doel is om mensen bewust te maken van de impact van klimaatverandering en de grillige weersveranderingen door het jaar heen. Op dit moment zitten we namelijk midden in een hitteperiode, waardoor dit afkoelevent alleen maar relevanter en nodiger is. Rainproof zal natuurlijk ook aanwezig zijn om op de afkoelmarkt meer uit te leggen over groene daken en (regen)wateropvang.

Waarom een afkoelevent?

Het waren hete zomers de afgelopen jaren. De airco’s waren niet aan te slepen en zelfs ’s nachts koelde het niet af. Regen viel er niet, op een paar drupjes na. Het KNMI, dat al meer dan driehonderd jaar het weer analyseert en voorspelt, zette de cijfers op een rij en concludeerde: 2018 is de warmste zomer ooit gemeten. En hoewel dat warme weer tijdens de zomervakantie best lekker was, had het ook een keerzijde: er dreigden watertekorten en boeren zagen hun oogsten bijna letterlijk in rook opgaan. Ook deze zomer is het erg heet en droog. En de temperatuur is in stedelijke gebieden ook nog eens gemiddeld hoger dan in een niet-stedelijke omgeving. ’s Nachts is dit verschil het grootst en kan het temperatuurverschil tussen de stad en haar omgeving meer dan 5 °C zijn. Het klimaat verandert en de zomers worden steeds warmer en droger. Dit brengt veel overlast met zich mee. Warmere zomers vormen een risico voor de gezondheid van kwetsbare groepen zoals ouderen. Een verlenging van het groei- en bloeiseizoen gaat gepaard met meer pollen in de lucht en daarmee een toename van luchtwegallergieën zoals hooikoorts. De invloed van een veranderend klimaat op de samenleving is zo groot dat niet alleen overheden, maar ook bewoners, zelf beheersmaatregelen willen nemen. De Groene Hub zet zich daarom samen met partners in om bewoners hierover te informeren, verschillende maatregelen te laten ervaren maar ook het gesprek met elkaar te laten aangaan over klimaatverandering en de gevolgen ervan. Dit alles wil de Groene Hub bereiken op het afkoelevent op 27 augustus. Kom je ook?

Wat is er allemaal te doen?

Er is een waterbar met fruit en infusies om smaakjes te maken. Daarnaast is er een kinder-cool-ruimte met kinderbadjes, een plek om buiten te spelen in de tuin en een workshop zaadbommen maken. Zaadbommen zijn kleine balletjes die bestaan uit klei, potgrond en bloemzaadjes en die je in je tuin gooit waarna later mooie bloemen groeien. Verder wordt er in de filmruimte een film over duurzaamheid gedraaid en er wordt een warmtewandeling door de wijk georganiseerd. Bij de warmtewandeling wordt er met een infraroodcamera gemeten hoe warm verschillende plekken in de wijk zijn. Ook worden er gedurende het evenement verschillende workshops gegeven, zoals klankschaalsessies of de workshop waaiers en kersenpitkussens maken.

En er is een ‘warm & koud’-belevingsruimte, waarbij de ene kamer een ‘koele kamer’ is en de ander juist eentje waarbij er binnen geen klimaatbeheersing is. Hier zullen wij van Rainproof ook staan om meer te vertellen over groene daken en (regen)wateropvang. En je kunt je hier aanmelden voor onze tegelwip-tuinactie in Zuidoost/Oost voor september; meer informatie hierover volgt nog. Verder is er bij onze kraam ook handige informatie over het hitteplan van de GGD te vinden. En je vindt hier gezondheidsinformatie in de vorm van tips en trucs om jezelf en kwetsbare mensen in je omgeving te helpen afkoelen.

Praktische informatie

Wanneer: Zaterdag 27 augustus
Hoe laat: 15:00 tot 19:00 uur
Waar: Groene Hub (Holendrechtplein 44, 1106 LP Amsterdam)
Meer informatie: Bekijk de flyer hieronder, of lees meer op deze pagina van Groene Hub