Klimaatbestendig wonen Overtoomse Loft

In Amsterdam Nieuw-West staat een bijzonder gebouw: de Overtoomse Loft. Dit gebouw is ontworpen met vier doelen voor ogen: unieke woonruimte, ruimte voor samenleven, een harmonie tussen architectuur en natuur, en een proces van samenwerking.

Levendige buurt met veel groen

Overtoomse Veld wordt omgetoverd tot een bruisende stadswijk. Hierbij wordt ook de natuur niet vergeten. Er komen meer groene plekken, met hoogwaardige ecologische beplanting. Het gebouw zelf draagt bij aan deze groene transformatie en krijgt een eigen karakter door de afwisseling van natuurlijke elementen en moderne architectuur.

Duurzaam dak en binnentuin

Het dak en de binnentuin van de Overtoomse Loft vangen regenwater op en voeren dit vertraagd af naar het riool. Hierdoor wordt het rioolstelsel minder belast bij hevige regenval. De planten op het dak en in de binnentuin gebruiken dit water. Het water dat in de bodemlaag zit, verdampt via de planten en komt zo niet in het riool terecht.

Groenontwerp

Het gebouw heeft verschillende groene plekken, elk met hun eigen klimaat en functie. De bodem bestaat vooral uit veengrond, wat zorgt voor een voedingsarme maar soortenrijke omgeving. Hier worden planten geplaatst die van nature in veenlandschappen voorkomen, zoals waterplanten, bloemenrijke weides en bomen met meerdere stammen. De unieke omstandigheden op en rond het gebouw, zoals wind, water en licht, bieden een breed scala aan mogelijkheden voor de beplanting.

Prijswinnend ontwerp

Het woningbouwproject New West van opdrachtgever Heutink Groep en architecten Olaf Gipser Architects en VURB Architects heeft de Zuiderkerkprijs 2020 gewonnen. De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject.

Uit het juryrapport: “New West is een verdichtingsproject met een ongekend hoge kwaliteit en toewijding aan de buurt, waarmee een natuurlijke en logische plek om te wonen en verblijven is gecreëerd op een kavel waar dit door velen voor onmogelijk werd gehouden.

Smartland Weerproof watersysteem

Locatie: Postjesweg, Amsterdam