Spinoza20First: groene school met schaduwdak

Ooit was de Bijlmerbajes in Overamstel een plek waar je liever niet kwam. Nu ontstaat hier het Bajes Kwartier, een levendige groene stadswijk mét een bijpassend schoolgebouw: het Spinoza20First Daltonlyceum.

Het Spinoza20First Daltonlyceum met sporthal en jongerencentrum is een ontwerp van BDG Architecten en onderdeel van het stedenbouwkundig masterplan van OMA.

Goed voor mens en natuur

Spinoza20First is een klimaatadaptief gebouw. Het dak van de school – met daarop het schoolplein – bevat veel groen en op het dak van de sporthal liggen zonnepanelen. Het is een meerwaarde voor de scholieren, voor het gebouw zelf én voor de buurt.

Het koelende effect van het natuur- en schaduwdak een positieve invloed op de hittestress in de buurt.

De combinatie van het natuurdak met een schaduwdak van pv-panelen en een hoogwaardige thermische schil beperkt de opwarming van het gebouw.

Regenwater wordt opgevangen en vastgehouden. Het overschot wordt afgevoerd op een naastgelegen sloot waardoor Spinoza20First volledig van het riool is afgekoppeld.

Het schaduwdak, dat gedeeltelijk boven het schoolplein is ontworpen, beschermt de scholieren op het dakplein tegen de zon.

En samen met de nestkasten, beplanting en broed- en voedervoorzieningen in de gevel, bevordert het dak de biodiversiteit in het Bajeskwartier.

Terrasvormig landschap

Kenmerkend voor Daltononderwijs is keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking en de ontwikkeling van zelfstandigheid. Om deze ambities binnen een veilige sfeer vorm te geven, ontwierp BDG Architecten een schoolgebouw waar de diverse onderwijsdomeinen en stamgroepen hun eigen plek krijgen en door het terrasvormig landschap toch optimaal verbonden zijn.

De zichtbare trappen stimuleren beweging. Patio’s en lichtstraten brengen daglicht diep het gebouw in voor een gezond leerklimaat. En de transparante gevel zorgt niet alleen voor licht en uitzicht, het maakt de diverse activiteiten van de school en sporthal zichtbaar aan de wijk.

Opdrachtgever: gemeente Amsterdam
Locatie: H.J.E. Wenckebachweg, Bajes Kwartier