Rivierenbuurt © Ruben Steeman
Man ligt op luchtbed in regenplas in extreme neerslag Amsterdam Weerproof

Wolkbreuk 28 juli 2014

Op maandag 28 juli 2014 was er een flinke wolkbreuk boven Amsterdam. In korte tijd viel er zoveel regen dat delen van de A10 werden afgesloten, vluchten op Schiphol werden geannuleerd en de straten in grachten veranderden.

Er zijn honderden meldingen binnen gekomen bij Waternet en de brandweer over ondergelopen souterrains, woonkamers, stations en straten. Een nat pak is vervelend, een vol gestroomde kamer nog veel erger. Veel Amsterdammers hebben persoonlijk last van deze extreme bui gehad.

Regen, regen en nog eens regen

In totaal viel er op 28 juli 2014 tussen de vijftig en negentig millimeter regen, met de hevigste pieken tussen 9:00 en 11:00 uur. Eén millimeter regen komt overeen met een liter water op een oppervlakte van een vierkante meter. De grootste totale hoeveelheid regen is gemeten rond de Westelijke eilanden, de Westelijke grachtengordel, de Wallen en de Nieuwmarkt.

Binnen een uur viel op sommige plaatsen veertig millimeter regen. Op sommige locaties viel zelfs twaalf millimeter in vijf minuten, wat overeenkomt met een intensiteit van 135 millimeter per uur: dat is zeer extreme regenval.

Totale regen 28 juli Amsterdam
Totale hoeveelheid gevallen regen (millimeters) op 28 juli 2014 in Amsterdam. Gegevens op basis van neerslagradar gecorrigeerd met KNMI stations (Bron: Hydronet).

Een vergelijking met andere steden

Toch viel de hoeveelheid regen mee in vergelijking met andere steden in Nederland. In Alphen aan de Rijn viel in totaal 181 millimeter en in Westzaan 150 millimeter regen. Als dit op het versteende Amsterdam was gevallen, dan was het niet gebleven bij vol gestroomde souterrains en een afgesloten A10. Eigenlijk heeft Amsterdam nog geluk gehad.

Het KNMI voorspelt dat we dit soort wolkbreuken vaker kunnen verwachten in de toekomst. De intensiteit van de buien wordt hoger, oftewel er zal meer regen in korte tijd naar beneden vallen.

Is deze wateroverlast in Amsterdam normaal?

Het is niet vreemd dat er wateroverlast ontstond tijdens de wolkbreuk van 28 juli 2014. De riolering is niet gemaakt om zulke hevige regen te verwerken. Rioolstelsels in Nederland kunnen over het algemeen circa twintig millimeter regen per uur verwerken. Ondanks dat het rioolstelsel van Amsterdam goed functioneerde, stond er toch water op straat.

Tijdens dit soort extreme buien moet regenwater tijdelijk opgevangen worden in de openbare en private ruimte. Alleen is de stad hier nog niet goed op ingericht. Dat vraagt om samenwerking tussen overheid, ondernemers en bewoners. Samen kunnen we de stad rainproof maken.

Wateroverlast in het nieuws

De wolkbreuk in Amsterdam was onderwerp van gesprek op sociale media en in het nieuws. Er waren 805 tweets en deze zijn maar liefst 2591 gedeeld via retweets (Bron: CrowdSense BV). De berichten gingen vooral over ondergelopen straten, lekkages, overstroming in gebouwen en wateroverlast in openbare voorzieningen.

twitter_28juli2014_amsterdam

Twitterberichten in Amsterdam tijdens de wolkbreuk op 28 juli 2014 (Bron: CrowdSense BV)

Deel je wateroverlastverhaal

Meer dan tweehonderd Amsterdammers hebben hun verhaal over de wolkbreuk gedeeld met Waternet en Rainproof. Het leverde waardevolle informatie op over de schade als gevolg van de wolkbreuk en wat de oorzaken hiervan zijn. Naderhand is samen met Amsterdammers gekeken naar mogelijke rainproof oplossingen. Bekijk onze maatregelen-toolbox naar manieren om wateroverlast te voorkomen.

Heb je schade ondervonden van de bui van 28 juli 2014, maar heb je je verhaal nog niet kunnen doen? Neem dan contact met ons op. Alle informatie helpt om de stad in de toekomst rainproof te maken.