Regenwaterschutting plaatsen
Een regenwaterschutting is een regenton in de vorm van een schutting. Je sluit de schutting aan op een regenpijp en via een kraantje vul je een gieter. Zo verspil je minder kraanwater en zorg je beter voor de planten. Lees hier alles over het plaatsen va neen regenwaterschutting, welke materialen je nodig hebt en hoe je deze het beste kan onderhouden.
Kan ik een regenwaterschutting aansluiten bij mijn huis?
Om te bepalen of een regenwaterschutting geschikt is voor jouw woning:
- Regenpijp op eigen terrein: je hebt een regenpijp nodig die regenwater afvoert van je dak en zich op je eigen terrein bevindt.
- Ruimte: zorg voor voldoende ruimte om de schutting te plaatsen.
- Gebruik: de schutting is ideaal voor tuinen, maar minder geschikt voor huishoudelijke toepassingen zoals wc’s en wasmachines zonder extra zuivering. Wil je regenwater ook voor huishoudelijk gebruik inzetten? Overweeg dan een pomp en filtersysteem om het water te zuiveren.
Waarvoor kan ik de regenwaterschutting gebruiken?
De schuttingen zijn verkrijgbaar in modules. Hierdoor kun je ze uitbreiden tot de gewenste lengte en hoogte en passen deze bijna in elke tuin. Je kunt de schutting voorzien van een kraantje en zo de tuin water geven. Er bestaan ook regenwaterschuttingen in combinatie met plantenbakken. Met gekoppelde plantenbak is de schutting ook geschikt voor balkons.
De schutting is minder geschikt om rechtstreeks aan te sluiten op de wc of de wasmachine. Doordat de schutting veelal in de volle zon staat, is de kans op bacterievorming groot. Wil je het regenwater van de schutting toch voor de wc en wasmachine gebruiken? Denk dan ook aan een pomp en zuiveringsvoorzieningen.
Zo sluit de de schutting aan
1. Kies een geschikte plek: installeer de regenwaterschutting bij een regenpijp. Plaats de schutting bij voorkeur in de schaduw om bacterievorming te minimaliseren.
2. Sluit aan op de regenpijp: gebruik een vulautomaat of aansluitset om de regenwaterschutting te koppelen aan de regenpijp.
3. Monteer een kraantje: dit maakt het eenvoudig om water te tappen voor bijvoorbeeld een gieter.
4. Installeer eventuele extra’s: voeg plantenbakken of extra schuttingdelen toe.
Bekijk een handige video van Rainblock om het proces stap voor stap te volgen.
Onderhoud
- Reinig het regelmatig: spoel de binnenkant van de schutting eens per jaar schoon om algengroei te voorkomen.
- Controleer op verstoppingen: zorg ervoor dat de vulautomaat en kraantjes vrij blijven van vuil en bladeren.
- Voorbereiden op vorst: laat de schutting in de winter leeg lopen of gebruik vorstbestendige materialen om schade te voorkomen.
Kijk voor de aanschaf van een regenwaterschutting bij de handige links op deze pagina.
Schematische doorsnede van een regenwaterschutting. ©Atelier GROENBLAUW
Rainwinner in de tuin en een regenwaterschuur bij een basisschool. ©Rainwinner
Droogte wordt vaak een sluipmoordenaar genoemd
Waarom? Omdat de gevolgen ervan langzaam maar zeker onze leefomgeving aantasten, zoals waterkwaliteit en funderingen. Lees hier alles over droogte in onze stad.