Waterretentie dak Vrije Universiteit
In het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU studeer je onder een retentiedak. Het gebouw, direct gelegen aan het Campusplein is kenmerkend door de transparante en duurzame vormgeving. Op een van de daken van het gebouw is een dak aangelegd dat regenwater opslaat.
Polderdak
De Zuidas is grotendeels ‘verhard’ door de intensieve bebouwing, waardoor de riolering de afvoer van hemelwater bij heftige regenbuien niet altijd meer aankan. Waterberging op platte daken draagt bij aan het bufferen van water tijdens deze buien.
Op het groene retentiedak wordt een laag water opgeslagen door het gebruik van waterretentieboxen. Op het dak kan een waterniveau staan van 7 tot zelfs 14 cm. Door toepassing van het innovatieve “Optigroen Drosselsysteem”, wordt de waterafvoer van het dak gereguleerd. Daardoor voert het dak bij heftige buien minder of geen water af naar het rioolstelsel. Het groenblauwe dak is ruim 1.100 vierkante meter groot en aangelegd door Frisia Bergum.
Duurzaamgebouw
Het groenblauwe dak op het universiteitsgebouw heeft een veenweidevegetatie wat invloed heeft op het behalen van een goede ‘Breeam-erkenning’. Breeam is een beoordelingsmethodiek van duurzaamheidsprestaties. De VU wil een Breeam Excellent omgeving creëren: zeer leefbaar, energiezuinig en levensduurbestendig. Het gebouw is ontworpen door het Amsterdam Team V architectuur.
Locatie: Campusplein