Verticaal landschap BSH20A

Langs het in Buiksloterham gelegen Johan van Hasseltkanaal is de bouw van de woontoren BSH begonnen. Ontworpen door Olaf Gipser Architects en in samenwerking met SMARTLAND dat zich richt op de duurzame, groene en hemelwater-vertragende aspecten van dit gebouw.Dit doen ze in opdracht van de Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20A.

Groenontwerp

Het bouwvolume bestaat uit een stedelijke wand langs de Johan van Hasseltkade en de Ridderspoorweg en een torenvolume van 45 meter hoog. Het project bevindt zich in de oude noordelijke IJ-havens, voorheen de brakke zee-arm het IJ. Daarmee staat het gebouw aan het einde van de landschappelijke gradiënt van het achterland tot aan de zee. Voor het groenconcept van dit gebouw hebben we dit horizontale landschap als het ware rechtop gezet, met de soorten voor het heuvelland bovenin en soorten van de riviermonding op begane grond. Het levert een gevarieerd en dynamisch beeld op, met als verrassing een spel van voorjaars- en herfstkleuren en een winterbeeld waarin groenblijvende struiken het beeld bepalen.

Rainproof gebouw

Het gebouw bevat groene waterbergende daken en een patchwork van groene nissen over de gevels, steeds een dubbele verdieping hoog. De nissen huisvesten gelaagd opgebouwd groen, bestaand uit een boom, enkele struiken, bodem-, hang- en klimplanten. De soortensamenstelling hebben we in belangrijke mate bepaald op basis van de wind- en hittebestendigheid van soorten, aangezien een toren soms extreme omstandigheden kent.

De basis voor de begroeiing in de gevel wordt gevormd door voldoende substraat en een volledig geautomatiseerde watervoorziening. De afvoer van de dakvlakken van de woontoren en de plint zijn begrensd. Na een bui blijft het regenwater hiermee tijdelijk op het dak. Water opgeslagen in het substraat van het groen op het dak verdwijnt door verdamping via de vegetatie. De planten op het dak gebruiken dit regenwater.

De groene balkontuinen zorgen voor filtering van de lucht in de woning, zuurstof, verkoeling en geluiddemping, maar ook voor natuur dichtbij, geluid van bladeren, geur van bloemen en de kleur van de seizoenen. De groene daken zorgen voor verkoeling en isolatie, energievoorziening en wateropslag en voor een mooi groen beeld, dat de bewoners zelf kunnen uitbouwen tot functionele dak-moestuin. Samen met balkontuinen vormen ze een gevarieerde driedimensionale groene schil rondom de kern van het gebouw.

Locatie: Ridderspoorweg, Amsterdam