Twee ronde mosplanten aan de muur tegen hitten Amsterdam Weerproof

Verkoelende mosgevels van bioreceptief beton

Bij mos denk je misschien aan koele, schaduwrijke plekken in bossen en tuinen. Maar wist je dat mos een goede isolator is? Door mos blijft de bodem warmer in de winter en koeler in de zomer. En het mooie is, door Respyre, kan mos ook op gevels van gebouwen groeien.

Respyre bestaat uit een jonge groep jonge en getalenteerde professionals van universiteiten in Nederland. Samen proberen ze natuur-inclusief bouwen makkelijk en duurzaam te maken. Dat doen ze met mos. Met mos in en rondom steden, pakken ze milieu-, stedelijke en gezondheidsproblemen aan; zoals bijvoorbeeld hittestress.

Spontane mosgroei op beton inspireerde Respyre om dit natuurlijke proces na te bootsen en duurzaam muurontwerp te creëren. Zo ontwikkelde ze een bioreceptief betonproduct waarmee eenvoudig verkoelende groene mosgevels te creëren zijn. In 2021 is Respyre op het Marineterrein begonnen met het testen of bioreceptief beton een oplossing kan bieden voor het tegengaan van de opwarming van de stad.

Bouwen met de natuur als oplossing

Door natuur terug te brengen in de bebouwde kom, verminderen we de gevolgen van klimaatverandering. De natuur kan namelijk zelf regenwater vasthouden, verontreinigende stoffen afvangen uit de lucht en de lokale omgeving afkoelen.

Door ruimtegebrek in steden, zijn reguliere groene ruimten, zoals parken, moeilijk toe te voegen. Wat dan wel?

Een groene verkoelende mosgevel

Respyre heeft onderzocht welke oplossingen kunnen bijdragen aan opgaven als hittestress, luchtverontreiniging, overstromingen en verlies van biodiversiteit. Bioreceptief beton bleek te zorgen voor uitbundige groei van mos. Ideaal dus voor gebouwen.

Het beton kan worden aangebracht als pleister of als voorgefabriceerde en voorbegroeide panelen. Deze kunnen worden aangebracht op bestaande gevels of worden opgenomen in nieuwbouwprojecten. Door interne kennis kan Respyre snel mossen laten groeien op deze panelen en pleisterlagen.

Mos is erg geschikt voor groene gevels, het blijft zitten als een soort lijm en is niet schadelijk voor de gevel. De moswand van het bioreceptief beton is nagenoeg onderhoudsvrij en groeit zonder irrigatiesysteem. Beton dat tijdens zomerse dagen veel warmte vasthoudt kan nu door een laag mos juist de lokale omgeving verkoelen. Daarnaast zuivert het lucht en draagt het bij aan de biodiversiteit in de stad.

De stappen tot een groene gevel

Eerst moet het beton worden aangebracht. Dit kan op verschillende manieren zoals stuken, gieten of spuiten. Nadat het bioreceptief betonproduct aangebracht is, wordt het in principe uit zichzelf groen. Dit kan lang duren en bij veel gevallen is het logisch om het beton door Respyre aan te laten enten, zoals ze dat noemen. Dan gebruiken ze een gel waar onder andere mossporen in zitten, zodat het beton goed groen wordt. Gedurende 2 tot 3 maanden zal deze hydrogel beschermd moeten worden tegen uitdroging. Als er gekozen wordt voor prefab elementen (panelen, bloembakken etc), dan gebeurt dit allemaal in de broeikas en levert Respyre de spullen begroeid.