Regenton onder boom Amsterdam Weerproof

Van een natte garage naar een groene haag

Op de ene plaats teveel en op de andere plaats te weinig water; dat was de situatie om mijn huis. Ik heb besloten om van de nood een deugd te maken.

Probleem -Verhoogde stoep

Na het herbestraten was de stoep zo verhoogd dat het regenwater van het garagedak niet meer op straat maar in de garage van mijn buurman belandde. Hier moest acuut iets aan gedaan worden.

Probleem 2- De coniferenhaag gebruikt teveel water

De coniferenhaag om de tuin vreet heel veel water en daardoor moeten we het gras erg vaak besproeien.

De oplossing

Op de ene plaats teveel en op de andere plaats te weinig water; dat zijn geen twee problemen maar een buitenkansje.

Een regenton van 400 liter (50cm doorsnede, 2.15m hoogte) kon precies in een doods hoekje van de haag geplaatst. Dit is de buffer die het regenwater opvangt vanaf het dak van de garages. Aan het kraantje van de regenton is een 35 meter lange druppelslang bevestigd die onder de coniferenhaag ligt. Deze krijgt nu continu water. Deze slang eindigt precies bij een inspectiepunt van het riool in de tuin. Daar kan bij extreme regenval het teveel aan water worden afgevoerd. Door een afsluitbare koppeling aan het uiteinde van de druppelslang kan die worden geopend als dat nodig is.

Het resultaat

  • De garages blijven droog en de buurman is ons dus erg dankbaar.
  • Het ligt er nu een week en na de eerste regen bleek de hele slang water af te geven. Het is nog lastig in te schatten hoeveel de haag er van profiteert en of we in de zomer ook echt minder hoeven te sproeien.
  • Het moet nog blijken wat het effect van extreme regenval is. Mogelijk stroomt de regenton dan over maar dat kan niet veel kwaad op de plek waar die staat.

Locatie: Willem Pijperstraat, Amsterdam.