Regenwatersysteem Greenpeace kantoor
Greenpeace wilde een zo duurzaam mogelijk nieuw kantoor. Het kantoor van Greenpeace is sinds medio 2014 gevestigd in een duurzaam verbouwde werkplaats (de Smederij) van de voormalige NDSM-scheepswerf. Bij de bouw zijn duurzame bouwmaterialen gebruikt, zoals isovlas isolatiemateriaal, EPDM dakbedekking, milieuvriendelijke verf, PVC-vrije leidingen en kabels, bamboe kozijnen en trappen. Ook is het kantoor voorzien van slimme systemen: een lucht-warmptepomp, daglicht- en bewegingsgestuurde LED-verlichting en een regenwatersysteem voor toiletspoeling.
Regenwatersysteem
Het kantoor van Greenpeace is uitgerust met een regenwatersysteem van GEP. Het regenwater van het dak wordt gefilterd waarna het opgeslagen wordt in vier binnentanks. Deze tanks zijn onderling gekoppeld als communicerend vat, in totaal ca. 2.750 liter. In de kelder hangt een Rainmanager aan de muur met ingebouwde pomp. Deze pomp zorgt voor de druk naar alle toiletten in het kantoorgebouw. Bij lege tanks schakelt het systeem automatisch over op drinkwater, totdat het weer gaat regenen.
Plaatsing, ervaring, onderhoudsgevoeligheid
Het regenwatersysteem is tijdens de bouw geplaatst, in het voorjaar van 2014. De plaatsing verliep goed, maar er zijn in het gebruik wel aanloopproblemen geweest. Het systeem dat omschakelt tussen regen- en leidingwater heeft een aantal storingen gehad, door niet optimale materiaalkeuze is er corrosie en lekkage in leidingen geweest (inmiddels vervangen). Het monitorsysteem heeft een langdurige storing. Wat bij alle storingen opvalt, is dat de oplostijden lang zijn. De betrokken bedrijven lijken nog niet genoeg ervaring te hebben om snel en adequaat storingen aan te pakken.
Het regenwater in de toiletten varieert van zeer donkerbruin tot licht gekleurd. Wij hebben een postertje met uitleg in de toiletten opgehangen.