Klimaat Kubus infographic van gemeente Amsterdam Amsterdam Weerproof

KlimaatKubus Osdorpplein

Het Nederlandse weer kent steeds vaker extremen. Hitte, droogte en hevige regenbuien wisselen elkaar vaak snel af. De KlimaatKubus biedt schaduw en verkoeling bij langdurige warmte en is een schuilplek bij een heftige bui. Sinds augustus 2019 staat de KlimaatKubus op het Osdorpplein bij de ingang van de ObA en de Meervaart. Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat er bij de KlimaatKubus op warme dagen minder hittestress werd ervaren!

Belevingsonderzoek naar verkoeling

Het vergroenen van de stad is en blijft nodig om ons te wapenen tegen weersextremen. De KlimaatKubus heeft plantenbakken en een houten pergola waar klimplanten in groeien. In de zomer van 2019 heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoek gedaan naar het effect van de planten op de  gevoelstemperatuur in de KlimaatKubus. Onderzoekers hebben gebruikers van het plein en de KlimaatKubus gevraagd naar hun ervaring van warmte. Planten verdampen water en hun bladeren creëren schaduw. Uit het belevingsonderzoek blijkt dat er bij de KlimaatKubus op warme dagen een lichte afname van hittestress werd ervaren. Vergroening zorgt dus voor verkoeling!

Het verkoelings-effect van de KlimaatKubus was volgens de onderzoekers wel minder dan verwacht. Dit kwam waarschijnlijk door de net aangeplante vegetatie. De pergola’s waren bijvoorbeeld nog niet volgroeid en zorgde daardoor voor minder schaduw.

Regenbestendig

Voor groen is blauw nodig, oftewel, planten kunnen niet zonder water. Het regenwater wat op het dak van de Meervaart valt, stroomt via een buis naar de KlimaatKubus. De plantenbakken waar het groen in staat krijgen hierdoor water en zorgen tegelijk voor het opvangen van regenwater. Hierdoor hoeft het regenwater van het dak niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt wateroverlast te beperken bij extreme regenbuien.

Gebiedsontwikkeling Centrum Nieuw-West

Bij de grootschalige vernieuwing van het Osdorpplein en de omgeving houden gemeente, vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars rekening met klimaatverandering. Ze zetten in op groene plekken in de omgeving die het regenwater opvangen. Zowel in de openbare ruimte, als op daken en tegen de gevels.

De KlimaatKubus blijft vanaf de zomer 2019 twee jaar staan op het Osdorpplein.

De KlimaatKubus is een idee van de gemeente Amsterdam en de Meervaart. En mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Weerproof, NL Greenlabel en Van der Tol.

 

Infopaneel KlimaatKubus