Het Park en de Tuin van Darwin

Het Park en de Tuin van Darwin liggen aan het Darwinplantsoen. De prachtige bomen in het park hadden enorm te lijden bij hevige regenval. De afdeling Groen van stadsdeel Oost heeft daarom in overleg met vereniging Vrienden van het Park van Darwin wadi’s en speelse heuvels laten aanleggen. Het water kan dan naar de wadi’s stromen en worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. De bovengrond is gemengd met zand voor betere doorlaatbaarheid. En de wadi’s en heuvels zijn met kleine struikjes  beplant. In een van de wadi’s blijft water staan om allerlei vegetatie en fauna aan te trekken. De biodiversiteit van het park zal hierdoor worden versterkt.

Vereniging Vrienden van Park Darwin
De tuin die in het midden van het park ligt met de ingang aan het Darwinplantsoen werd 24 jaar onderhouden door dezelfde tuinman. Met veel liefde. Maar hij ging met pensioen en zou niet vervangen worden. Daarom is de vereniging Vrienden van Park Darwin opgericht die op 18 mei 2017 medebeheerder van de tuin is geworden.

Ook Rainproof ontwerp voor de Tuin van Darwin
De tuin moet natuurlijk ook rainproof zijn: bij het beheer wordt daar rekening mee gehouden. De tuin is ontworpen door Hans Warnau in 1952 en uitgevoerd in 1963. Het is een oase van rust, kleur en diversiteit. Studenten van de hogeschool van Hall Larenstein gaan als landschapsarchitecten to be een advies voor een toekomstige ontwikkeling  schrijven en studenten van Inholland van de afdeling toerisme gaan in opdracht van Vrienden van Park Darwin een tuinenwandeltocht voor Oost te ontwerpen.

Samen tuintjes in de buurt Rainproof maken
De tuin wordt nu beheerd door vrijwilligers. Vrienden van Park Darwin heeft ook een project ingediend om mensen die zich eenzaam voelen en zich aangesproken, een maatje te geven en met hen als ze een tuintje hebben een mooie stadstuin te ontwerpen en in te richten.  Dat kan door lessen in tuinieren en tips te krijgen in de tuin. Tuintjes die nu bestaan uit stenen worden dan weer mooie stukjes natuur. Rainproof dus. Wie geen tuin heeft wordt gevraagd om mee te tuinieren: samen tuinieren geeft mensen een fijn gevoel.

Meedoen in de Tuin van Darwin?
In de tuin wordt gewerkt op de maandag- en donderdagochtend evenals op de 1e en 3e zaterdagmiddag van de maand. Kom erbij! Geniet met ons van deze schitterende tuin.

Locatie: Darwinplantsoen, Amsterdam