Groendak op woonboot

Woonboten hebben de meest zichtbare daken van de stad. Het zijn vaak platte grijze daken die in de grachten liggen. Met het lichtgewicht ontwerp van Urbanscape en Sempergreen kreeg dit grijze dak in een handomdraai een duurzaam groen dak. Het groene dak biedt capaciteit voor regenwaterbuffering, beperkt de opwarming van het dak en zorgt voor een groener straatbeeld. Groene daken op woonboten dragen bij aan rainproof en groenere stad.

Groendaksysteem
De woonboot vangt met dit systeem niet het regenwater op in de dakgoten, maar op het groene dak. Dit bestaat uit een dunne substraatlaag waar sedum op groeit. Tijdens een regenbui vangt het groene dak het regenwater op. Het dak houdt het water tijdelijk vast en dient als regenwaterbuffer. Woonboten hebben een lichtgewicht houten dakconstructie met een minimale isolatiewaarde. Het lichtgewicht ontwerp zorgt dat de stabiliteit van de dakconstructie behouden blijft. Dit is belangrijk aangezien een groen dak, na een regenbui, behoorlijk zwaar kan worden.

Door de minimale isolatiewaarde van het oorspronkelijke dak, kan de binnentemperatuur in een woonboot in de zomer, drastisch stijgen. De beplanting van het groene dak zorgt voor natuurlijke verdamping van water. Zo blijft het dak van de woonboot koel. Daarnaast bevordert het sedumdak de biodiversiteit in stedelijke ruimte door het bieden van bescherming en voedsel voor bijen, vlinders en andere insecten.