Groen plein Europaschool

De Europaschool in Amsterdam-Zuid heeft een levendig, groen plein. Er is een wilgentunnel en een moestuinbed, regenwater stroomt naar een regenwatervijver en er groeien fruitbomen. Tot 2019 was dit anders, toen was het schoolplein nog helemaal betegeld. Hierdoor is het plein vaak onderwater komen te staan na een hevige regenbui. Op initiatief van de school en samen met het bedrijf Towards Nature is het plein opnieuw ontworpen.

Eetbaar groen

Het schoolplein is ontworpen met permacultuur principes en technieken.  Bij permacultuur proberen mensen samen een ecologisch duurzame leefomgeving te creëren. Werken met de natuur is het motto, in plaats van werken tegen de natuur. Bij permacultuur wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale voedselproductie. Zo ontstaat als het ware een eetbaar landschap met een sterk accent op natuurontwikkeling.

 Er zijn fruitbomen, bessen en stuifmeelrijke bloemen geplant. De kinderen hebben ook meegeholpen met het planten van aardbeien. Er zijn verhoogde groenbedden gemaakt met de ‘hugelbed’ techniek. Een hugelbed is een verhoogd moestuinbed, waarbij hout in de basis van de heuvel wordt gebruikt. Hout dient daarbij voor water opslag en de mineralen in het hout kunnen ook als voedingsstoffen dienen. Hierdoor is er geen irrigatie nodig voor de planten, wat water bespaard.

De verhoogde groenbedden zijn verbonden met een regenton en een regenwatervijver. Deze regenton is afgekoppeld naar de regenwater vijver, waardoor bij een volle ton het water naar de vijver stroomt.  Hierdoor worden de planten in de verhoogde bedden gelijk bewaterd. Alle drie de schuurtjes op het schoolplein zijn afgekoppeld met dit systeem.

Leerlingen en leerkrachten

Naast het eetbare groen en de wateropvang, is een levende wilgentunnel geplant waar kinderen in kunnen spelen. Voor de leerkrachten is een zit plek gecreëerd die is vormgegeven met Hugelboxen (verhoogde plantenbakken in houten kisten). De bakken zijn beplant met veel stuifmeelrijke bloemen en kruiden.

Op de website van Towards Nature is meer informatie te vinden over het proces en foto’s van projecten.