Een kleine eetbare tuin

Deze kleine tuin in hartje binnenstad was bij aankoop van het huis niet meer dan een zompig binnenplaatsje met berenklauwen, tegels en mos. Hoewel er een zeer beperkt aantal uren zon is, door de hoge muren van de buren en van het eigen huis, hebben we de binnenplaats in de loop van de jaren veranderd in een charmante tuin. Dat wij in de binnenstad wonen betekent namelijk niet dat wij steenklompen, beton en asfalt mooi vinden. Integendeel: we houden heel veel van groen en natuurlijk!

Aan de voorkant van ons huis de drukke stad, met vervuilend vrachtverkeer en rondvaartboten creëerden wij aan de achterkant van ons huis een oase van rust en groen. Duurzaam en bewust leven, biologisch eten en een groene levenshouding is voor stadsmensen immers net zo goed mogelijk als voor mensen die ‘buiten’ wonen. Omdat wij zuinig zijn met water, en toch een vast bedrag aan het Waternet voor het kraanwater betaalden, hebben we om te beginnen een watermeter aan de waterleiding laten plaatsen. Voor de tuin vangen we regenwater op in een regenton. Voor planten is regenwater uit de ton immers veel lekkerder dan water uit de kraan. Het is voedzamer, zachter en bovendien gratis. We zijn voor wat betreft ons kraanwater veel goedkoper uit dan voorheen.

We hebben niet alleen een regenton in de tuin staan, we composteren ook ons keukenafval met een wormenbak en een compostbak. Dat scheelt zakken vol afval bij de weg, en ik hoef nooit tuinaarde of tuinmest te kopen. Onze tuin staat vol eetbare vaste (winterharde en overblijvende) planten die heel goed groeien. Naast een moerbeiboom en een appelboom klimmen een druif, een Japanse wijnbes, een kiwibes, hop en jasmijn in houten rekken omhoog. In kisten en potten staan vaste kruiden en in de enige hoek waar helemaal geen zonlicht komt voelt daslook zich thuis. Op het aanrecht kweken we oesterzwammen op koffiedik en… regenwater. Er is dus veel mogelijk op zo’n klein oppervlak!

 

Boek: een kleine eetbare tuin met vaste planten

Na al die jaren tuinieren op een klein oppervlak, dat bovendien niet veel zon krijgt – zoals veel kleine tuinen! – schreef ik het inspirerende tuinboek “Een kleine eetbare tuin met vaste planten” met daarin naast deze kleine vierkante tuin nog zes andere tuinontwerpen en drie uitgewerkte ontwerpen voor bijzondere balkons. Bij het boek hoort een lijst met meer dan 200 eetbare vaste planten voor ons klimaat. De tuin is op afspraak te bezoeken en wordt tijdens de Eco-dagen van Velt en de Open Tuinen Dagen Amsterdam ook in 2017 weer voor publiek opengesteld. Na een bezoek aan deze kleine eetbare tuin kijk je waarschijnlijk met andere ogen naar de gevels van Amsterdamse binnenstad en naar de planten in je eigen tuin. Kun je ze eten? Dan geniet je er dubbel van!

Locatie: Leidsegracht, Amsterdam