Duurzame zelfbouw Buiksloterham

In Amsterdam-Noord in de circulaire wijk Buiksloterham worden energiezuinige en Weerproof woningen gebouwd. Zelfbouwer en kwartiermaker Frank Alsema wil geen druppel regenwater verspillen. Sinds 2015 is hij zelf bezig met het bouwen van een duurzame woning met een regenwaterzak in de kruipruimte, een regenwatervijver, regentonnen, een groenblauw dak, grijs/regenwatersysteem en waterdoorlaatbare tegels met groen in zijn geveltuin.

Het huis bestaat uit drie daken. Wanneer het regent zal als eerste het regenwater worden opgevangen op het groenblauwe dak en de regentonnen die op ditzelfde dak staan. Wanneer de capaciteit van het groenblauwe dak is volgestroomd, zal het overtollige water worden afgevoerd naar de regenwatervijver op een lager gelegen dak. Mocht de regenwatervijver bij een hevige bui vol lopen, dan wordt het water naar de regenwaterzak geleid die als nood overstort fungeert. Mocht ook deze zak, waar 6000 liter water in, kan vol zitten, dan pas wordt het water afgevoerd naar het gescheiden regenwaterriool.

Groenblauw dak

Het groenblauwe dak is rondom een kas gerealiseerd. In speciale bakken groeien diverse planten in een laag aarde. Je ziet het amper, maar onder de planten zit een drainagelaag en een waterberging. Bij een regenbui zal het overtollige water wat de planten zelf niet meer kunnen opnemen door een laag aarde zakken naar de 10 cm diepe waterberging.

Regenwatervijver op het dak

Op het derde dak komt een regenwatervijver. Deze vijver ligt op het laagst liggende dak en deze realisatie is momenteel nog in ontwikkeling. De vijver zal als buffer dienen en moet een biotoop worden met vissen en groen. Ook zal deze vijver in de zomers, die steeds warmer gaan worden, verkoeling bieden aan de omgeving.

Waterzak

De Weerproof maatregel met het grootste waterbergend vermogen van dit huis is de waterzak. Deze zak zit onder Frank’s huis in de kruipruimte. De regenwaterzak kan 6000 liter water vasthouden. Het water wordt door de leidingen gepompt richting toilet, wasmachine of de kas en tuin. Dit wordt ook wel een regenwatersyteem genoemd, je bespaart er veel schoon drinkwater mee.

Waterdoorlaatbare tegels

Voor het huis is een prachtig gevel tuintje gerealiseerd. Hier groeit verticaalgroen langs de voordeur en lage begroeiing onder de voorramen. Sommige stoeptegels hebben een rond gat in het midden. Hierdoor kunnen er planten in het midden groeien en kan er water naar de bodem zakken. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het van de gevel afstromende regenwater inde grond kan zakken.

Doel Frank Alsema

‘Ik wil zo veel mogelijk capaciteit voor regenwateropslag creëren, we krijgen namelijk lange periodes van droogte’, aldus Alsema. Door het zelf opvangen van regenwater is het mogelijk om planten water te geven, een vijver te vullen en de wc door te spoelen. Frank verwacht dat hij zijn regenwater afvoer die aangesloten is op zijn huis niet zal gaan gebruiken, want dat doet hij zelf al. Sterker nog, hij hoopt dat wanneer hij daar geen gebruik van gaat maken er ook geen belasting over hoeft te betalen. Frank daagt de gemeente Amsterdam en Waternet uit om het belastingsysteem te veranderen, zodat mensen bewuster over drink- en regenwater worden.

Meer weten over het zelfbouwproject van Frank? Lees dan zijn verhaal ‘Regenwater recyclen in Buiksloterham’

Locatie: Monnikskapstraat, Amsterdam