Dakmoestuin Danzigerkade uitgeroepen tot hét groendakproject

Direct aan het IJ in het houthaven gebied heeft de Koninklijke Ginkel Groep op de Danzigerkader een combinatie van een dakmoestuin, luifelbegroeiing en een natuurdak gerealiseerd. In juni 2021 is de dakmoestuin uitgeroepen tot hét dakgebroeiingsproject van de afgelopen 25 jaar. De prijs werd uitgereikt tijdens een online event ter ere van het 25-jarig bestaan van Optigrün in Nederland.

Moestuinieren op het dak van de buren 

Buren van het naastliggende pand kijken uit op het dak en zochten grond om een moestuin te creëren. In samenwerking met de eigenaar van de Danzigerkade en het bedrijf in het naastliggende pand heeft de Koninklijke Ginkel Groep de opdracht gekregen om een rijk gevulde dakmoestuin aan te leggen.

Een dakmoestuin is een moestuin op het dak van een gebouw. Voorheen had het kale dak niets te bieden, nu wordt het gebruikt om lokaal voedsel te produceren. Dakboer Pim en medewerkers van het naastgelegen bedrijf verbouwen samen groente en fruit in de moestuin en profiteren van de oogst in hun eigen kantine. Deze manier van stadslandbouw is een toekomstgerichte stadsontwikkeling en biedt veel voordelen zoals het regenbestendig inrichten van de stad.

De dakmoestuin bestaat uit verschillende lagen die onderdeel zijn van het dakmoestuinsysteem van Optigrün Benelux. Aan de hand van de beplantingskeuze wordt de substraat dikte afgestemd. Hoe hoger en groter de beplanting hoe dikker de substraatlaag. Onder het substraat ligt de drainagelaag wat zorgt voor waterbuffering waardoor het regenwater niet direct naar het riool wordt afgevoerd. Hierdoor draagt de dakmoestuin bij aan het ontlasten van het riool tijdens hevige regenbuien.

Natuurdak

Een deel van het dak is een intensief groen dak, ook wel natuurdak genoemd. Dit deel heeft gevarieerde beplanting en kan daardoor in vergelijking met extensieve groene (sedum) daken, relatief veel regenwater vasthouden. De variatie in beplanting levert een bijdrage aan de biodiversiteit, het trekt bijen, vlinders en andere insecten aan die in de moestuin nodig zijn voor het bestuiven van de beplanting en het op een natuurlijke wijze bestrijden van ongedierte.

Video van Dakmoestuin Danzigerkade Amsterdam

Beste groendakproject in Nederland! 

Samen met de Daktuin Intermeco in Doetinchem en het Natuurdak BP Raffinaderij in Rotterdam was de Dakmoestuin van Ginkel Groep genomineerd voor hét daktuinproject van de afgelopen 25 jaar. Tijdens het event voor het 25-jarig bestaan van Optigrün Benelux is er gestemd en heeft de prachtige Dakmoestuin in Amsterdam gewonnen!