Rem van den Bosch
Event: Zo hoog komt het water in Zuidoost

Zo hoog komt het water, expositie in Zuidoost

28 grote foto’s bij de Johan Cruijff Arena op het Hoekenrode Plein laten zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De spraakmakende foto’s van de tentoonstelling #herecomestheflood zijn daar gratis te zien. De tentoonstelling is on tour. Eerder waren deze foto’s te bewonderen in het Oosterpark. Na Zuidoost reist de expo door naar Nieuw-West. De expositie is 4 april geopend door voorzitter stadsdeel Zuidoost Tanja Jadnanansing en waterschapsbestuurder Bea de Buisonjé.

Van den Bosch laat zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. Hij wil bezoekers bewust maken van de ernstige gevolgen van klimaatverandering en zeespiegelstijging. De modellen tonen sierlijk met hun handen de hoogte van het water aan bij een overstroming. Voor de expositie in Amsterdam fotografeerde Van den Bosch ook op plekken in de hoofdstad zoals in de Watergraafsmeer, het Vondelpark en in de Johan Cruijff Arena zelf. Allemaal plekken die onder water zouden lopen zonder dijken, duinen en gemalen.

Kunstenaar Rem van den Bosch: ‘Zonder dijken, duinen, gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig en sommige delen zelfs permanent onder water staan. Lang niet iedereen beseft dat. Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, wordt wonen in laaggelegen gebieden een steeds grotere uitdaging. Met mijn foto-expositie wil ik de realiteit van een stijgende zeespiegel op een toegankelijke manier presenteren, om zo de dialoog hierover aan te wakkeren.’

Hoe houden we Amsterdam en de regio veilig?

De uitdaging waar we voor staan is groot. Klimaatverandering is nu al aan de gang. Daarom is het nodig om Amsterdam nú voor te bereiden op meer hitte, droogte, wateroverlast door hevige regenbuien, zeespiegelstijging en kans op overstromingen.

Samen met de gemeente, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en andere partners werken we daar elke dag keihard aan. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook jij kan je eigen omgeving aanpassen, bijvoorbeeld door het groener te maken, zodat we beter voorbereid zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Samen kunnen we de stad weerbaarder maken tegen extreem weer.
Deze tentoonstelling maakt bezoeker bewust, brengt risico’s en gevolgen dichtbij en maakt deze tastbaar.

In gesprek over klimaatverandering

In de periode dat Here Comes The Flood rondreist door Amsterdam willen de gemeente en het waterschap de kans grijpen om met inwoners van deze regio in gesprek te gaan over de uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie: het aanpassen van de stad aan de veranderende weersomstandigheden. Er is ook een aanvullend programma rondom de expositie waarbij leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs worden betrokken.