Hortus

Hortus bouwt waterval van hergebruikte tegels

Van Stoeptegel naar Waterval: Hortus en Gemeente Amsterdam roepen Amsterdammers op hun tegels te doneren

Samen met Hortus Botanicus Amsterdam en de Gemeente Amsterdam lanceren we een bijzonder project. Voor de bouw van een zes meter hoge waterval in de nieuwe Klimatenkas vragen we Amsterdammers om oude tuintegels te doneren. De waterval, ontworpen door BOOM Landscape, zal bestaan uit gerecyclede tegels en wordt het pronkstuk van de kas.

Deze samenwerking met de Gemeente Amsterdam komt voort uit het project ‘de Tegelservice’, waarbij tuintegels ingeruild worden voor groen. Dit helpt om de stad beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. De Tegelservice van de gemeente speelt hierbij een cruciale rol, waarbij Amsterdammers hun 30×30 cm tegels kunnen laten ophalen of zelf kunnen brengen naar de Hortus.

Lever een tegel in, ontvang een plantje

Speciaal voor dit project staat er op zaterdag 21 september een pallet klaar bij de Hortus waar tegels ingeleverd kunnen worden. Wie vijf of minder tegels doneert, ontvangt als bedankje een plantje. Voor grotere hoeveelheden kunnen bewoners gebruikmaken van de Tegelservice via weerproof.nl/tegelservice.

De ingezamelde tegels zullen worden gebruikt om de waterval op te bouwen. Die niet alleen een visuele eyecatcher is, maar ook functioneel: de constante waterstroom over de tegels zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in de kas en bevordert de groei van mos en planten op de waterval zelf.

De nieuwe Klimatenkas

Deze kas wordt een toonbeeld van duurzaam bouwen, met onder andere isolerend glas, een dak van ETFE-folie en een systeem voor hergebruik van (regen)water. De kas gaat in juni 2025 open tijdens de viering van 750 jaar Amsterdam.

Wil jij als Amsterdammer bijdragen aan dit groene initiatief? Dan ben je van harte welkom om jouw tegels te doneren. Zo krijgen hun oude stoeptegels een tweede leven in een iconisch onderdeel van de stad.