Fietsexcursie bij Spaklerweg Amsterdam Weerproof

Fietsexcursie ‘Fietsen of verzuipen’

Wil je ook een keer met Amsterdam Weerproof en experts van Waternet deelnemen aan de fietsexcursie ‘Fietsen of Verzuipen’? Deze fietstocht, eerder georganiseerd voor ambtenaren van Gemeente Amsterdam die zich bezig houden met gebiedsontwikkeling, is nu ook beschikbaar voor professionals in vastgoed, projectontwikkeling en bouw.

De route brengt de deelnemers langs verschillende locaties die met waterveiligheid in Amsterdam te maken hebben. Met de objecten en projecten bij deze locaties laten we zien hoe de kans en impact van een overstroming in de stad verkleint kan worden.

Meerlaagsveiligheid

De locaties zijn zo gekozen dat alle aspecten van meerlaagsveiligheid aan de orde kwamen. Met meerlaagsveiligheid wordt het beperken van het risico op een overstroming op drie lagen bedoeld. Bij de eerste laag betreft het het inzetten van middelen (zoals sterke dijken) tegen een overstroming. Met de tweede laag ‘waterbestendige ruimtelijke omgeving’ wordt bedoeld dat de ruimte zo wordt ingericht dat de gevolgen van een overstroming beperkt worden. En bij de derde laag genaamd ‘adequate crisisbeheersing’ gaat over het op orde hebben van een crisisorganisatie in het geval van een overstroming.

Meerlaagsveiligheid betekent een andere kijk op waterveiligheid: niet alleen uitgaan van de eerste laag van sterke dijken, maar ook begrijpen dat er altijd een risico op een overstroming aanwezig zal zijn. En daarmee wordt niet alleen ingezet op het voorkomen, maar ook op het beperken van de gevolgen van een overstroming. Daarom is het van belang dat alle partijen (gemeente, waterschap, bedrijven, bewoners) weten waar het overstromingsgevaar vandaan kan komen, wat de gevolgen kunnen zijn en welke maatregelen je kan inzetten. Met deze excursie word daarvoor dus een eerste stap gezet!

Route

De deelnemers verzamelen aan het begin van de excursie waar de Amstel en de Ringdijk elkaar ontmoeten. Na een korte introductie stappen de deelnemers op de fiets richting Watergraafsmeer, de laagstgelegen wijk van Amsterdam (4 tot 5 meter onder NAP). Watergraafsmeer ligt in een polder en heeft door de lage plek waarop het ligt extra waterveiligheidsrisico’s.

Om Watergraafsmeer meer te beschermen tegen een mogelijke overstroming, is er een compartimenteringsstelsel op verschillende punten om de wijk heen gebouwd. Met compartimenten kun je een gebied opdelen in kleinere gebieden en zo de gevolgen van een overstroming beperken tot een bepaald gebied. Mocht er bijvoorbeeld een dijk doorbreken bij de Weespertrekvaart, dan voorkomt een balgstuw (een soort opblaasbare muur) dat de Amstel in de Watergraafsmeer stroomt.

Fietstocht gaat daarna door naar het Science Park, waar we stilstaan bij het wel of niet bouwen van woningen naast of op een dijk. En bekijken we hoe bij de bouw van een datacenter rekening is gehouden met het risico op een overstroming.

Wanneer is de volgende fietsexcursie?

Na enthousiaste reacties op de fietsexcursie ‘Fietsen of verzuipen’, willen we binnenkort de fietstocht nog eens gaan organiseren voor professionals. Dus zouden jij en je collega’s graag eens mee willen fietsen om meer te leren over waterveiligheid in Amsterdam? Stuur dan een mailtje naar info@weerproof.nl.