1000 geveltuinen erbij in Amsterdam in 2021
Het duizendste geveltuintje van 2021 in Amsterdam is aangelegd. Woensdag 24 november is Pim Boon, de kersverse eigenaar van de duizendste geveltuin geworden. Of eigenlijk: zijn vriendin Anieck, aan wie hij de tuin cadeau gaf. Steeds meer Amsterdammers vragen een geveltuin aan. En dat is goed nieuws. Van de aanleg van de duizendste geveltuin in 2021 is daarom ook een klein feestje gemaakt. Pim en Anieck kregen dan ook een zorgvuldig uitgekozen plantenpakket aangeboden vol inheemse vaste planten.
Een geveltuin aanvragen
Een geveltuin is een minituintje aan de voorkant langs de gevel. In Amsterdam wordt de geveltuin door de gemeente voor jou aangelegd. Je hoeft dit alleen aan te vragen. Na goedkeuring komt de gemeente de tegels verwijderen en de geveltuin aanleggen. Dan kan jij aan de slag met de beplanting. Dit wordt gestimuleerd omdat het positieve effecten voor de stad met zich meebrengt. Zo kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. Dragen geveltuinen bij aan een groener straatbeeld en leveren ze zo een bijdrage aan de biodiversiteit.
Simpele aanvraag
Pim woont met Anieck en Bente in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam Noord. “We hadden het al eerder over de aanleg van een geveltuintje gehad. In deze buurt is niet veel groen op de stoep. Hier en daar zie je wel geveltuintjes, maar veel van die tuintjes zijn een beetje verwaarloosd. Eigenlijk had ik geen idee waar ik moest beginnen, maar na niet meer dan 5 minuten googelen had ik het aanvraagformulier op amsterdam.nl al gevonden. Dat was heel simpel en na het invullen heb ik het opgestuurd. Ik kreeg meteen een mailtje terug dat mijn aanvraag in behandeling was. Het duurde niet lang of ik had toestemming en een datum waarop het tuintje aangelegd zou worden. De gemeente legt het tuintje aan, ik hoef zelf eigenlijk alleen de plantjes erin te doen.”
Afvoer van regenwater
Pim vertelt dat hij vooral een geveltuin wilde om de straat een beetje op te fleuren. Die is een beetje grauw, vindt hij. Maar zijn vriendin wilde het graag voor het klimaat. “Door de klimaatverandering komt de regen vaker met bakken uit de lucht. Om te voorkomen dat de straten blank komen te staan, is het goed om bestrating te vervangen door grond. Daar kan het water beter in wegzakken. Groen zorgt bovendien voor verkoeling als het heet is. We hebben een groot deel van de tegels in de achtertuin ook al weggehaald. Alle beetjes helpen. En het leek mij een leuke verjaardagsverrassing voor mijn vriendin.”
Groene vingers?
Echt groene vingers heeft Pim niet. Hij hoopt dat hun geveltuintje andere buurtbewoners zal inspireren. “Het lijkt me heel leuk als anderen er ook een laten aanleggen en dat je dan bij elkaar een beetje je kruiden bij elkaar kunt scharrelen. Goed voor het straatbeeld, de buurt en voor het klimaat.”
Enthousiast geworden? Vraag ook je geveltuin aan.