Rivierenbuurt © Ruben Steeman
Man ligt op luchtbed in regenplas in extreme neerslag Amsterdam Weerproof

Mijn straat rainproof

Amsterdamse straten worden intensief gebruikt, door voetgangers, spelende kinderen, auto’s, fietsen, trams en bussen. Onder de straat ligt het vol met elektriciteitskabels, gasleidingen, kabels voor telecommunicatie, stadsverwarming, waterleidingen en nog meer netwerken (bron: GPKL). En natuurlijk het riool. In Amsterdam alleen al ligt 4000 kilometer rioolstelsel onder de grond (bron: Waternet).

Maar wist je dat een straat ook een functie heeft tijdens een hevige regenbui? De straat kan namelijk gebruikt worden om tijdelijk regenwater op te slaan, of het water juist zo snel mogelijk af te voeren. Kijk ook eens naar de tips voor een rainproof straat, de maatregelen toolbox en de infographic straat.

Water op straat

Als het regent, stroomt het water over straat. Bij een gemiddelde regenbui kan het water via het riool weglopen naar de zuivering of de grachten. De riolen zijn echter niet geschikt voor extreem grote hoeveelheden regen. De straat vangt dan het regenwater tijdelijk op: animatie van water op straat (bron: Stichting Rioned).

Een lager gelegen straat met hoge stoepranden kan tijdelijk veel water opslaan. De vormgeving van de straat voorkomt dat het regenwater de huizen, winkels of bedrijven binnenloopt. Via de straat kan het regenwater ook bovengronds naar een plek stromen waar het minder schadelijk is, bijvoorbeeld een park(water)plein of direct naar de grachten.

De Burmanstraat vangt water op

De Burmanstraat in stadsdeel Oost wordt opnieuw ingericht. Het stadsdeel voert groot onderhoud uit, er worden nieuwe lantaarnpalen geplaatst en Waternet legt een gescheiden riool aan. Dat betekent dat het (schone) regenwater voortaan apart zal worden afgevoerd en niet langer geloosd wordt op het vuilwater riool.

Bij het nieuwe ontwerp van de straat is rekening gehouden met uitzonderlijk zware regenbuien. De straat wordt een holle weg, waardoor het water tussen de stoepranden kan staan. Bij een zware bui staat het water langer in het midden van de straat en voorkomt dat het regenwater de huizen in loopt. Een echte rainproof straat dus.