Halfverharding
Maak je tuin of stad klimaatbestendig. Kies waar mogelijk voor een pad van schelpen, een speelplein van dennenschors of een parkeerplaats van grind. Kies voor waterdoorlatende halfverharding.
Halfverharding bestaat in twee soorten: hard en zacht. Grind, steenslag en schelpen zijn hard. Houtsnippers, dennenschors en cacaodoppen zijn zacht. Bij beide soorten vult regenwater het grondwater aan en krijgt bodemleven meer ruimte. Het verschil is de belastbaarheid en de doorlaatbaarheid.
Harde halfverharding
Hard materiaal zoals grind, steenslag en schelpen is geschikt voor voetpaden en minder intensief gebruikte fietspaden, terrassen en parkeerplaatsen. Bij intensief gebruik, is het risico op vervuiling en verzakking te groot.
Schelpen en steenslag kun je op twee manieren gebruiken: als losliggende bovenlaag of ingestrooid in zand of klei. Is de ondergrond instabiel? Met een stabilisatiemat maak je een minder stabiele ondergrond vormvast. Hierdoor krijg je minder kuilen en hoef je dus minder vaak bij te vullen.
Dit type halfverharding heeft geen effect op hittestress. Wel vermindert het de gevolgen van droogte.
Schematische doorsnede van harde halfverharding. © Atelier GROENBLAUW
Grindpad nabij de Middenweg. © Merlijn Michon
Zachte halfverharding
Zacht materiaal zoals houtsnippers, dennenschors of cacaodoppen is geschikt voor een tuin of speelplaats. Dit materiaal is waterdoorlatend. Het water zakt er niet omheen, maar doorheen.
Dit zachte materiaal heeft meerdere voordelen: het biedt meer ruimte aan bodemleven; het wordt zomer minder heet; het verhindert de groei van onkruid.
Nadeel is dat je deze vorm van verharding jaarlijks moet aanvullen.
Schematische doorsnede van zachte halfverharding. © Atelier GROENBLAUW
Houtsnippers als looppad bij daktuin Huis van de Wijk.
Meer weten?
Kijk voor producten en inspiratie bij de handige links aan de rechterkant.