Groene parkeervakken
Halfverharding zie je steeds vaker in parkeervakken, opritten en paden. Oftewel: het deels bedekken van de bodem met enerzijds een harde ondergrond (beton, steen) en anderzijds een onverharde ondergrond, zoals zand of gras. Dit zorgt ervoor dat regenwater alsnog de bodem in komt. En het ziet er vaak ook nog mooi uit.
Voordelen van halfverharding
Parkeervakken, opritten en paden worden normaal gesproken aangelegd met klinkers, beton of asfalt. Hierdoor kan regenwater niet of nauwelijks in de grond dringen. Door te kiezen voor halfverharding, ook wel waterdoorlatende verharding genoemd, profiteer je van meerdere voordelen:
- Regenwater infiltreert in de bodem en leidt niet tot overlast op straat.
- Doorgroeibare verharding draagt bij aan meer groen in de stad, met kansen voor meer biodiversiteit en extra waterverdamping op warme dagen.
Aanleg en materiaalkeuze
De kosten voor de aanleg van halfverharding op jouw terrein zijn relatief laag. Bovendien kun je subsidie krijgen voor deze klimaatadaptieve maatregel. Check de subsidiepagina.
Er zijn verschillende materialen mogelijk. Je kunt kiezen voor grastegels, klinkers, stapstenen, grind, steenslag of zachtere materialen. Houd er rekening mee dat halfverharding minder draagkracht heeft dan gesloten verharding. Intensief gebruik, zoals langdurig parkeren of zwaar verkeer, vermindert de waterdoorlatendheid en voorkomt dat er gras groeit.
Onderhoud & Beheer
Net als bij een tuin is het belangrijk om jouw halfverharde parkeerplek goed te onderhouden. Regelmatig maaien en vuil verwijderen helpt om de doorlatendheid te behouden.
Wil je meer weten over aanleg, materiaalkeuzes en het effect op de omgeving? Lees verder op: Halfverharding – Weerproof.
Bekijk ook dit voorbeeld: Project Groene parkeervakken Amsterdam-West – Weerproof.