Alles over hitte

Vaker extreme(re) hitte

Hittegolven met extreem hete dagen en tropische nachten nemen toe. Als klimaatverandering doorzet, zijn temperaturen van 35 graden of hoger straks niet meer uitzonderlijk in Nederland. Vooral in de stad wordt het onaangenaam warm. Op tropische dagen kan het in de stad wel 8 tot 12 graden warmer zijn dan op het platteland en zelfs nóg warmer voelen.

Waarom wordt het steeds warmer

De temperatuur op aarde stijgt met name door toename van broeikasgassen in de lucht. In een stedelijk ‘hitte-eiland’ liggen de temperaturen hoger dan buiten de stad, doordat steen warmte vasthoudt en uitstraalt. Ook de gevoelstemperatuur is hierdoor hoger.

Schade aan de stad

Extreme hitte heeft grote gevolgen voor ons en onze leefomgeving. Door de combinatie van hitte en droogte drogen planten en bomen uit. Ook kan onze elektriciteitsvoorziening dit niet altijd aan. Hitte kan levensgevaarlijk zijn voor dieren en kwetsbare mensen zoals jonge kinderen en ouderen.

Wat betekent dit voor jou?

Tropische temperaturen zijn misschien lekker als je met een koud drankje op een terras zit of aan een zwembad ligt. Maar hittestress en extreme warmte in je woning kan ook heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden je huis koel te houden bijvoorbeeld met zonwering. Zoals zonnedoeken, of bomen in de tuin die schaduw geven. Zorg niet alleen voor je eigen koele plek, maar houd ook je omgeving in de gaten. Let tijdens hitte bijvoorbeeld extra op kleine kinderen en ouderen die afhankelijk zijn van anderen om zichzelf koel te houden.

Als professional merk je dat gebouwen, scholen en kantoren steeds warmer worden. Werknemers hebben hier last van. Hittestress op kantoor zorgt voor een onprettige en soms zelfs ongezonde werkomgeving, wat de productiviteit niet ten goede komt. Als organisatie kun je ook investeren in zonwering en meer groen in de omgeving aanbrengen. Samen kunnen we de schade aan onze stad en leefomgeving beperken.

Weerproof helpt jou hierbij

Weerproof vindt het belangrijk om de overlast van hitte terug te dringen. We bieden jou als bewoner tips en kennis om jezelf voor te bereiden op extreme hitte en om je eigen omgeving te vergroenen. Ook heeft Weerproof tips voor professionals en kun je je aansluiten bij ons netwerk van organisaties, ondernemers, ambtenaren en bewoners die ook bezig zijn met klimaatadaptatie. Samen leren we van gezamenlijke uitdagingen en oplossingen.

Hitteplan

Als de kans groot is op een periode van (meer dan) 4 dagen met een maximumtemperatuur boven 27 °C dan kan het RIVM het landelijke hitteplan activeren. Het RIVM stuurt dan een bericht naar de GGD met een waarschuwing over de verwachte hitte. Deze waarschuwing stuurt de GGD door aan zorginstellingen en andere organisatie die kwetsbare groepen kunnen beschermen tijdens een hittegolf. Dit bericht van de GGD bevat ook adviezen over het verkleinen van risico’s van hittestress en verwijzingen naar informatieoverzichten zoals posters en flyers.

Hittekaart

De hittekaart is een iets oudere kaart dat de hitterisicokaart, maar nog steeds relevant. Het RIVM heeft 1 juli 2015 geselecteerd als uitgangspunt voor de uitvoering van stresstesten voor hitte. Deze dag wordt namelijk gezien als de representatieve ‘1 op 100’ hittedag voor de zomerperiode april tot en met september. Deze hittekaart geeft de gemiddelde gevoelstemperatuur (PET) weer op deze dag, tussen 12.00-18.00 uur. De gevoelstemperatuur wordt gebruikt als indicator voor de invloed van hitte op de menselijke gezondheid, omdat dit een betere indicator is dan luchttemperatuur.