Alles over hitte
Hittegolven met extreem hete dagen en nachten nemen toe. Als klimaatverandering doorzet, zijn temperaturen van 40 graden straks niet meer uitzonderlijk in Nederland. Vooral in de stad wordt het onaangenaam warm. En dat kan gevaarlijk zijn.
Waarom wordt het steeds warmer in Amsterdam?
Dat de temperatuur op aarde stijgt, komt vooral door de toename van broeikasgassen in de lucht. Doordat die gassen warmte van de zon vasthouden, stijgt de temperatuur. En doordat gebouwen en wegen warmte vasthouden, ligt de temperatuur in steden hoger dan in kleinere woongebieden. Ook in Amsterdam.
Welke schadelijke gevolgen heeft hitte?
Gezondheidsklachten door hitte noemen we hittestress. Milde verschijnselen van hittestress kennen we allemaal wel: concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid. Maar hitte kan ook ernstigere gevolgen hebben zoals krampen, sufheid of bewustzijnsverlies. In het ergste geval kan hittestress resulteren in overlijden.
Ouderen, kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een onderliggende aandoening of chronische ziekte lopen extra gezondheidsrisico. Maar ook dieren kunnen last hebben van hittestress.
Bij een combinatie van droogte en hitte drogen bomen en planten uit.
Uitval van elektra door hitte en droogte kunnen we in Nederland (nu nog) meestal voorkomen. Maar in extreme gevallen kunnen elektriciteitscentrales niet anders dan de energieproductie terugschroeven (brownout) of compleet uitschakelen (blackout). Een energieblackout heeft gevolgen voor de hele maatschappij, van huishoudens en telecom tot landbouw, vervoer en gezondheidszorg.
Wat betekent dit voor jou?
Hittestress en extreme warmte in je woning kunnen heel vervelend zijn en een gevaar voor je gezondheid. Het advies is dan ook: houd jezelf en je woning koel, en denk ook aan een ander. Bekijk onze tips.
Zoek je koele plekken in Amsterdam of looproutes in de schaduw? Bekijk dan deze twee kaarten van de gemeente Amsterdam.
Als professional merk je dat gebouwen, scholen en kantoren steeds warmer worden. Werknemers hebben hier last van. Hittestress op kantoor zorgt voor een onprettige en soms zelfs ongezonde werkomgeving, wat de productiviteit niet ten goede komt. Als organisatie kun je ook investeren in zonwering en meer groen in de omgeving aanbrengen. Samen kunnen we de schade aan onze stad en leefomgeving beperken.
Wat doet de gemeente Amsterdam als het heet is?
Als er een periode van aankomende hitte of extreem hoge temperaturen wordt verwacht, wordt het Nationaal hitteplan geactiveerd. Amsterdam heeft als lokale uitwerking van het Nationaal hitteplan het Amsterdams Hitteplan.
In het Amsterdams Hitteplan is vastgelegd hoe de gemeente, GGD, en andere Amsterdamse (zorg) organisaties gecoördineerd acties ondernemen om risicogroepen te ondersteunen tijdens hittegolven. Ben je een professional en werk je met risicogroepen? Meld je dan aan voor de hittemailing van de GGD Amsterdam.
Hoe helpt Weerproof bij hitte?
Amsterdam Weerproof vindt het belangrijk om de overlast van hitte terug te dringen. Als bewoner vind je hier tips en kennis om jezelf voor te bereiden op extreme hitte en om je eigen omgeving te verkoelen. Als professional vind je behalve tips bij Weerproof ook een netwerk van organisaties, ondernemers, ambtenaren en bewoners die ook bezig zijn met klimaatadaptatie. Samen leren we van gezamenlijke uitdagingen en oplossingen.