Jongeren spelen in grote plas op straat extreme neerslag Amsterdam Weerproof

Alles over extreme neerslag

Een overstroming zoals in Limburg in 2021 zal in Amsterdam niet zo snel voorkomen. Maar ondergelopen straten, kelders en woonwijken zijn al minder zeldzaam dan voorheen. Hoe komt en wat doen we eraan?

Waardoor ontstaan wateroverlast in Amsterdam?

Door klimaatverandering neemt de hoeveelheid en extreme neerslag in de winter toe, net als de intensiteit van regenbuien in de zomer. Onze riolering is daar niet op berekend en door toenemende verharding, kan regenwater moeilijk weg.

Welke schadelijke gevolgen heeft wateroverlast?

Extreme buien kunnen het openbare leven flink beperken en hinderen. Zeker als het water niet plaatselijk wordt vastgehouden, snel kan infiltreren of afvloeien. Het risico is dat straten en kelders, maar ook huizen en gebouwen onderlopen met overtollig regenwater.

Door schade aan verharde wegen verslechtert bereikbaarheid (onder andere van hulpdiensten) en kunnen vitale functies zoals stroomvoorziening, uitvallen. De kwaliteit van ons oppervlaktewater neemt af en bomen en planten sterven af door teveel water. Kortom, veel gevolgen die we liever voorkomen.

Hoe maken we Amsterdam regenbestendig?

De gemeente Amsterdam werkt samen met bedrijven, vastgoedeigenaren en inwoners aan een regenbestendige openbare ruimte. We wippen tegels waar het kan, leiden regenwater de bodem in en vergroenen onze stad.

Als bewoner help je al door één of meer tegels uit tuin te halen en te vervangen door beplanting. Of je creëert een groen (schuur)dak dat regenwater absorbeert.

Bedrijven en vastgoedeigenaren kunnen investeren in klimaatadaptieve maatregelen. Van infiltratie en berging van water tot waterrobuust bouwen.