Jongeren spelen in grote plas op straat extreme neerslag Amsterdam Weerproof

Alles over extreme neerslag

Een extreme regenbui zoals in Limburg in 2021 kan ook in Amsterdam vallen. Ondergelopen straten, kelders en woonwijken komen al vaker voor. Hoe komt het en wat doen we eraan? De stad doet veel, maar op je eigen terrein en in je eigen pand is het aan jou.

Waardoor ontstaat wateroverlast in Amsterdam?

Door klimaatverandering neemt de hoeveelheid extreme regen in de winter toe. Ook in de zomer worden buien intenser. Onze riolering is kan dat niet altijd aan, en door veel tegels en asfalt in de stad kan regenwater dan moeilijk weg.

Hebben we daar last van?

Ja, we kunnen flink last hebben van extreme buien. Het risico is dat straten en kelders, maar ook huizen en gebouwen onderlopen met regenwater dat niet weg kan. Zeker als het water niet plaatselijk wordt vastgehouden, snel weg kan lopen naar sloten en rivieren, of de bodem in zakt (infiltreren noemen we dat).

Kleine gevolgen zijn bijvoorbeeld dat je papieren, foto’s of elektronica kwijtraakt als je kelder onderloopt.

Maar bij een bui zoals die in oktober 2024 in Parijs viel kan het ook echt gevaarlijk worden. Doordat wegen onderlopen kunnen Amsterdammers dan niet meer weg, kunnen hulpdiensten niet meer komen, en kan zelfs de stroom uitvallen. Kortom, veel gevolgen die we liever voorkomen.

Hoe bereiden we Amsterdam samen voor op extreme regen?

Zichtbaar én onzichtbaar, in Amsterdam gebeurt heel veel om voorbereid te zijn op extreme regen en overstromingen. Vaak met allerlei ingenieuze systemen.

  • Waternet zorgt dat riolering en gemalen zo veel mogelijk regenwater opvangen en afvoeren
  • Gemeente Amsterdam richt de openbare ruimte in als “spons” om beter om te gaan met extreme regen. Ze wippen tegels waar het kan, leiden regenwater de bodem in en vergroenen onze stad.
  • Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht beheert de waterpeilen en voert te veel aan regenwater af.

Maar tegen extreme regen kan een stad zich nooit helemaal wapenen. En op je eigen terrein of in je eigen pand is het aan jou.

Dit kan jij doen!

Als Amsterdammer zijn we allemaal zelf verantwoordelijk voor ons eigen huis en tuin. Het helpt bijvoorbeeld als je tegels uit je tuin haalt en vervangt door planten. Of een groen (schuur)dak kiest dat regenwater absorbeert. Kom zelf in actie.
Lees HIER alle tips. En zie HIER welke subsidies je kan aanvragen

Bedrijven en vastgoedeigenaren kunnen investeren in klimaatadaptieve maatregelen. Zorg bijvoorbeeld dat je noodstroomvoorziening niet in de kelder staat. Zorg dat water in de grond kan infiltreren rond je pand. En bouw waterrobuust.

Zie HIER wat je kan doen.  Of sluit je HIER aan bij ons netwerk, om van elkaar te leren en gezamenlijk in actie te komen.