Alles over droogte
Droogte: de sluipmoordenaar van onze steden
Droogte wordt vaak een sluipmoordenaar genoemd. Waarom? Omdat de gevolgen ervan langzaam, maar zeker, onze leefomgeving en levenskwaliteit aantasten. Langdurige droge perioden kunnen leiden tot verdroging, met schadelijke gevolgen voor drinkwater, natuur, grondwaterstanden, waterkwaliteit en funderingen.
Het veranderende klimaat maakt extreme droogte steeds normaler. In 2022 hadden we bijvoorbeeld het meest zonnige en droge jaar in decennia. Vooral het voorjaar en de zomer worden droger, volgens het KNMI.
Doordat het minder vaak gaat regenen, ontstaan langere periodes van droogte. Maar als het regent, regent het zo hard dat de droge bodem het water nauwelijks kan vasthouden.
De gevolgen van langdurige droogte
Langdurige droogte brengt verschillende risico’s met zich mee. Een van de grootste zorgen is het tekort aan drinkwater. Lage rivierstanden en dalende grondwaterniveaus kunnen de drinkwaterproductie onder druk zetten. En zonder voldoende zoetwater kan zouter water de grachten binnendringen, sluizen moeten sluiten en lokale sloten kunnen droogvallen.
Bomen en ander groen drogen uit en sterven. Doordat uitdrogende bomen breekbare takken krijgen, kan dit gevaarlijke situaties opleveren.
Daarnaast kunnen houten funderingen van gebouwen in Amsterdam, die gebouwd zijn op houten palen, verrotten en verzakken bij lage grondwaterstanden. En ook infrastructuur en veendijken kunnen beschadigd raken.
Wees wijs met water!
Amsterdam wil voorbereid zijn op langdurige droogte om schade aan gebouwen, groen, infrastructuur en dijken te voorkomen. Een systeem met voldoende bodemwater is daarbij essentieel.
Jij kunt ook helpen door je tuin weerbestendig te maken, droogtebestendige planten te kiezen, een groen dak aan te leggen, een douchetimer te gebruiken en zuinig om te gaan met drinkwater. Vang regenwater op in een regenton voor later gebruik in de tuin of voor dorstige dieren.
De juiste balans
De beste bodem voor de stad is een gezonde, robuuste bodem die water kan vasthouden voor drogere tijden. Zo is de stad minder afhankelijk va bewatering en technische ingrepen.
vullen grondwater aan vanuit oppervlaktewater en bevorderen waterbuffering in ondiep grondwater. Ook onderzoeken we het effect van bodemdaling op het bodemleven.
Waar werken wij aan?
Met actief grondwaterbeheer beperken we structurele grondwaterproblemen. Het waterschap Amstel Gooi en Vecht controleert de dijken extra goed tijdens droge periodes, zodat we snel kunnen ingrijpen als dat nodig is.
De gemeente Amsterdam stimuleert de aanleg van groen/blauwe daken en gevels, heeft een hitte- en droogteprotocol voor infrastructuur en meet verzakkingen van huizen op verschillende plekken in de stad.
Gebouweigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun funderingen, en informatie hierover is beschikbaar bij het funderingsloket.