Akersloot

Inspiratietuinen in Akerpolder

In de Middelveldsche Akerpolder slaan bewoners en woningcorporaties de handen ineen om de buurt beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Door hitte en extreme regenval neemt de druk op onze leefomgeving toe, en daar willen Alliantie, Eigen Haard en Vesteda samen met bewoners iets aan doen. Dit doen ze onder andere door inspiratietuinen aan te leggen en Groendagen te organiseren.

Inspiratietuinen: voorbeelden uit de buurt

Om bewoners te inspireren en te laten zien wat zij zelf kunnen doen, zijn er in de wijk zeven voorbeeldtuinen aangelegd. Deze tuinen laten verschillende manieren zien waarop je jouw tuin kunt inrichten om beter bestand te zijn tegen hitte en wateroverlast. Elk ontwerp is zorgvuldig bedacht door Buro Regen&Water en toont hoeveel effect een bepaalde inrichting heeft op het klimaat en hoeveel inspanning het kost om zo’n tuin aan te leggen.

inspiratietuinen

Buurtkamer als ontmoetingsplek

Daarnaast is er in de buurt een speciale ruimte, de buurtkamer, ingericht met hulp van PLYGRND.city. Hier kunnen bewoners samenkomen om informatie te krijgen, activiteiten te organiseren en advies in te winnen over klimaatvriendelijke tuinontwerpen. Ferdinand, de projectleider van de tuinaanpak, is er regelmatig aanwezig om vragen te beantwoorden en mensen te begeleiden.

Quote van Ferdinand

“De herinrichting van de wijk door de gemeente is een perfect moment om met de bewoners in gesprek te gaan over hun voortuin. In deze tijd van hittegolven en hevige regenbuien is het belangrijk dat we samen nadenken over hoe we onze tuinen beter kunnen inrichten. Door samen te werken met verschillende partijen, merk je dat we elkaar kunnen versterken en inspireren.”

Groendagen: samen aan de slag

Bewoners hoeven het niet alleen te doen. Tijdens de Groendagen, georganiseerd door de corporaties, krijgen zij hulp bij het vergroenen van hun tuin. Deze dagen bieden niet alleen praktische ondersteuning, maar ook de mogelijkheid om vrijwilligers en professionals uit de buurt te ontmoeten en samen te werken aan een groenere en duurzamere wijk.

Participraat: doe mee aan een groene toekomst

Daarnaast is er de online platform Participraat, waar bewoners praktische informatie kunnen vinden over de herinrichting van de wijk en hoe ze kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige omgeving. Via deze website kunnen mensen zich ook aanmelden om mee te doen aan toekomstige Groendagen.

Met dit project brengen Alliantie, Eigen Haard en Vesteda concrete oplossingen voor hittestress en wateroverlast dichter bij de bewoners van de Middelveldsche Akerpolder. Samen werken we aan een groenere en weerbestendige buurt!

Wil jij ook actie ondernemen? Kijk hier wat jij kan doen.