Regenwater als redder voor de Buurtmoestuin
In 2023 opende het circulaire park in Buiksloterham zijn deuren, een tijdelijk buurtpark dat volledig is opgebouwd uit materialen die vrijkwamen bij andere projecten in de stad. Mede door het winnen van het Buurtbudget Noord kregen bewoners de kans om meer dan 20 circulaire moestuinbakken te plaatsen. Maar hoe geef je een moestuin water op een locatie zonder wateraansluiting?
Regenwater als Oplossing
De buurtbewoners merkten al snel een probleem op: het regenwater van het grote dak van de nabijgelegen gemeentewerf stroomde ongebruikt het riool in. Dat moest anders kunnen, dachten ze, en ze klopten aan bij de gemeente voor een oplossing. Samen met Amsterdam Weerproof werd er gezocht naar een slimme manier om het regenwater te hergebruiken.
Het antwoord bleek simpel, maar effectief: regenwater opslaan in ondergrondse tanks. Omdat er genoeg ruimte in de ondergrond beschikbaar was en de hemelwaterafvoer van het dak van de werf direct naast de moestuin lag, konden er twee grote regentonnen van elk 7500 liter worden ingegraven. Deze zijn nu aangesloten op de regenpijpen van het dak, en via een kraantje kunnen de moestuinierders eenvoudig het regenwater tappen en hun planten water geven.
Wat gebeurt er als het park uiteindelijk verdwijnt?
De regentonnen krijgen dan gewoon een nieuwe plek in de stad. Zo blijft het regenwater op een nuttige manier gebruikt worden en draagt het bij aan een groener en duurzamer Amsterdam.
Ook aan de slag met regenwater?
Wil je zelf regenwater gebruiken om je (buurt)tuin te bewateren? Denk eens aan een regenton! Heb je plannen voor een buurttuin of wil je er één beheren? Neem dan contact op met je “Groen in de Buurt”-coördinator of gebiedsmakelaar, of bezoek de pagina Samen groen in de buurt beheren – Gemeente Amsterdam.
Heb je zelf een plan voor jouw buurt? Kijk dan op de Buurtbudget pagina van jouw stadsdeel om te ontdekken hoe je dit kunt realiseren.