Droogte
Droogte ontstaat als er langdurig weinig regen valt en tegelijk veel water verdampt. Dit komt steeds vaker voor. Als droogte lang aanhoudt, heeft dat gevolgen voor onze stad. Wat doen wij én wat kun jij doen om de schade van verdroging te beperken?
Extreme droogte steeds normaler
Het jaar 2022 was het zonnigste én droogste jaar ooit. Er viel die zomer 40 procent minder neerslag dan normaal. Bij zulke hoge temperaturen en zo weinig regen, verdroogt de bodem. Langdurige droogte brengt risico’s met zich mee, zoals verrotting van houten funderingen in steden als Amsterdam en bedreigingen voor drinkwatervoorziening, grondwaterstanden en natuurlijke ecosystemen.
Amsterdam bereid zich voor op meer droogte. We gaan bewuster om met water, gebruiken waar mogelijk regenwater en planten droogtebestendige planten en bomen. Zwakke plekken houden we in de gaten, we versterken fundering en vangen zoveel mogelijk regenwater op.
Zullen we dit niet laten gebeuren?
Wat kan jij doen?Droogtekaart
De ‘droogtekaart’ laat ons zien hoe kwetsbaar Amsterdam bij droogte. Voor deze kaart is gekeken naar de grondwaterstanden in de afgelopen 10 jaar. Hier bekijk je de kaart en lees je meer over droogte in Amsterdam.