Aanleg van groene daken in De Pijp Amsterdam Weerproof

1700m2 groene daken in de Pijp

Verscholen in binnentuinen in de Pijp en de Rivierenbuurt ligt 1700 m2 aan groene daken. De aanleg begon met een groen initiatief van bewoner Gertrude van der Ven. Zij had een idee voor groene daken op schuurtjes en vroeg daar subsidie voor aan. De gemeente Amsterdam vond het idee zo goed en uitdagend, dat ze het met beide handen aangreep.

Gebundelde subsidieaanvraag

Zo ontstond de samenwerking met de initiatiefnemer, Natuur&MilieuteamZuid en Het Groene loket. Negentig bewoners werden geactiveerd en persoonlijk begeleidt van A-Z. Met als uniek component de gebundelde subsidieaanvraag. Zo konden bewoners die in de basis niet voldeden aan de subsidievoorwaarden (v.a. 30m2), alsnog genieten van de circa 50 procent tegemoetkoming in de kosten en hun schuur en/of uitbouw voorzien van een groendak. Het was een bewerkelijk en gelukkig succesvol proces.

Verouderde daken

Naast het verzamelen van alle gegevens voor de gebundelde subsidieaanvraag, vroeg de toepasbaarheid van een groendak op de vaak verouderde daken extra aandacht. Bij alle bewoners werd een dakinspectie uitgevoerd en waar gewenst werden de daken vernieuwd en aangelegd. Grote eindvoordeel is dat een groendak het dak beschermt waardoor de daken nu zeker twee keer langer zullen meegaan.

Bewoners op het dak

Zestig procent van de bewoners koos voor eigen aanleg. Veertig procent van de bewoners maakte gebruik van de mogelijkheid het dak te laten installeren door onze uitvoeringpartner Groendakcoach. Een lichtgewicht groendakset is vrij gemakkelijk zelf aan te leggen. Wie niet bang is de handen vies te maken en flink te sjouwen heeft het grootste plezier bij de aanleg.

Regenwater problematiek en hittestress

Juist in de binnenstad zijn de gevolgen van klimaatverandering merkbaar. In de zomer blijft de hitte hangen en ontstaan hitte-eilanden en daarmee hittestress. Je kunt je voorstellen dat een zwart dak dat zon pakt in de zomer een flinke hittebron is, het dak wordt zomaar 70 graden. Niets verkoelends aan. Maar ook de hevige stortbuien die de komende jaren alleen maar zullen toenemen zorgen voor problematieken. Het verouderde rioolsysteem kan de water toevoer vaak niet snel genoeg verwerken met volgelopen straten en daarmee regenwateroverlast als resultaat. Tijd voor verandering dus.

Natuurlijke spons

Bewoners kunnen zelf een betaalbare bijdrage leveren om de stad groen, koel en regenbestendig in te richten. Groene daken bieden vele voordelen. Zeker in de binnentuinen. De natuurlijke sponsen van de stad vangen het regenwater op (ca. 34 ltr/m2), zorgen voor verkoeling, werken geluiddempend, filteren de vervuilde lucht en verhogen de biodiversiteit. En zo zijn er meer voordelen.