Verticale schooltuin Sint Janschool
Op veel scholen in de grote steden raakt het praktische natuur- en milieuonderwijs steeds verder op de achtergrond omdat de afstand tussen de scholen en de locaties waar dit onderwijs gegeven kan worden te groot is. Daarom is Natuur op je Muur in 2014 gestart met het experimenteren met de verticale schooltuin. Dit is een schooltuin die tegen een muur van het schoolgebouw kan worden geplaatst en die wordt geïrrigeerd met regenwater. De tuin neemt geen kostbare ruimte in op het schoolplein en stelt de leerlingen in de gelegenheid om elke dag te kijken hoe het met hun gewassen gaat.
Een van de problemen waar je tegen aan loopt met een verticale tuin bij de school, is irrigatie tijdens de zomermaanden wanneer de school gesloten is. Daarom hebben wij het systeem zo ontwikkeld dat de verticale schooltuin wordt geïrrigeerd vanuit een reservoir (in het systeem verwerkt) dat kan worden aangesloten op de hemelwaterafvoer (regenpijp). De reservoirs hebben een capaciteit waarmee 2 tot 3 weken zomerwarmte kan worden overbrugd, en worden elke keer als het regent automatisch bijgevuld.
Het irrigeren vindt plaats door middel van “lontjes”: repen bevloeiingsmat die met de ene kant in het reservoir hangen en met de andere kant in de bak met aarde waar de plantjes in groeien. De lontjes geven door de combinatie van capillaire werking en de zwaartekracht heel langzaam water af aan de wortels van de plantjes, zodat ze altijd genoeg water hebben. Omdat plantjes in de winter minder water nodig hebben dan ’s zomers, hangen we dan een paar lontjes naast het waterreservoir ipv erin. Een groot voordeel van dit systeem is dat er geen pompen of andere apparatuur nodig zijn voor irrigatie. Daardoor is de verticale moestuin op elke plek te installeren.
In de verticale moestuin groeien allerlei soorten planten — aardbeien, rozemarijn, salie, blauwe bessen, boerenkool, sla, maar ook minder bekende soorten zoals de patrijzenbes en hysop.
Om dit project tot stand te brengen heeft Natuur op je Muur subsidie ontvangen vanuit het Prins Bernard Cultuurfonds, de Triodos Foundation, de Corendon Foundation, het Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum (Anmec, gemeente Amsterdam) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De experimenten met de verticale schooltuinen zijn een succes gebleken en worden op dit moment doorontwikkeld zodat in 2015 veel meer scholen (en ook particulieren en bedrijven) kunnen worden voorzien.
Locatie: Kortenaerstraat, Amsterdam.