Regenwater opvang en gebruik bij de VerbroederIJ

De VerbroederIJ is een bruisende plek aan de noordoever van het IJ. Voorheen was het terrein een kale zandvlakte, nu wordt er optimaal gebruik van gemaakt. Het strandpaviljoen heeft een groot terras, organiseert markten, events en heeft een MoestuinderIJ voor en door de buurt. Regenwater wordt opgevangen in grote containers en speelt tijdens de steeds vaker voorkomende droge zomers een belangrijke rol bij het onderhouden van de buurtmoestuin.

Regenwater opvangen én benutten

De beheerders en gebruikers van de VerbroederIJ zijn bewust van hun watergebruik. Opgevangen regenwater speelt een belangrijke rol bij het bewateren van de buurtmoestuin. Het regenwater wat valt op het dak van het strandpaviljoen  en de naast gelegen kas wordt opslagen in IBC-containers. Dit zijn grote vierkante containers met een inhoud van 1.000 liter. De containers zijn aan de bovenkant opengesneden, zodat gieters makkelijk te vullen zijn.

Tijdens warme zomerdagen heeft de moestuin het water hard nodig, de tonnen zijn dan vaker leeg dan vol. Last van muggen, die groeien in stilstaand water, hebben ze dan ook niet. Gelukkig heeft het strandpaviljoen een groot dakoppervlak, na een regenbui raken de containers snel weer vol.

Wanneer de containers na een hevige piekbui volraken, zorgt een overstort dat ze niet overstromen. Een open goot leidt het overtollige regenwater naar een zelfgemaakte infiltratieput: een diepe kuil met daarin een ton die gevuld is met grind en waarvan de bodem is opengesneden. Daar kan het water makkelijk in de bodem zakken. Naast regenwater stroomt zand en ander fijn materiaal ook de ton in waardoor deze kan dichtslibben. Wanneer de ingegraven ton het regenwater niet meer goed infiltreert wordt deze leeggeschept en zandvrij gemaakt.

Gezonde bodem

Naast het strandpaviljoen ligt de MoestuinderIJ. Twee keer per week wordt hier samen met de buurt gemoestuinierd. Het eerste jaar kwamen ze erachter dat er nog veel puin in de grond zat. Daarom werken ze met verhoogde moestuinbakken. Hier willen ze verandering in brengen, het creëren van een gezonde bodem, het vergoten van de biodiversiteit en circulair te werk gaan staat centraal. Er is een bloemenlint ingezaaid en er zijn fruitbomen gepland. Er zijn varkens waarvan de mest een jaar lang wordt bewaard om vervolgens compost van de maken.

‘Er komen veel mensen uit de buurt voedselresten brengen voor in de wormenbank. Hieruit maken we compost om de tuin en de bodem te voeden, en met een gezonde bodem hou je natuurlijk meer vocht vast!’, verteld Wendy, mede oprichter van de VerbroederIJ.

De VerbroederIJ is een paradijs voor mens, dier en natuur. Ze vergroten de biodiversiteit en maken het gebied hitte en regenbestendiger.